Donald Trump má impozantnú zbierku áut, vybrali sme tie najlepšie

Zbierka áut jedného z najbohatších ľudí na svete je rozhodne pestrá a okrem očakávaných Rolls-Roycov a Mercedesov sa v nej nájdu aj unikátne kúsky.
Vydané  Text: 
Upozorňujeme, že fotografie použité v článku sú ilustračné, prezident Trump teda môže vlastniť jednotlivé vozidlá v inej farbe a výbave. ### Mercedes-Benz SLR McLaren (2003)
Prémiové športové auto, ktoré má v názve Benz aj McLaren sa začalo vyrábať v roku 2003 ako športové kupé v limitovanom množstve 370 vozidiel. S motorom V8, max. výkonom 617 koní a krútiacim momentom 780 Nm je dobrou investíciou, aj keď je jeho cena 450 000 dolárov.
### Mercedes-Benz S600 (2015) [GALLERY id=30181] Ide o jedno z najúžasnejších áut v Trumpovej zbierke, ktoré mu určite závidí veľa ľudí a potvrdzuje jeho vysoký status. Je vybavené prvkami hodnými Jamesa Bonda, ako napríklad schopnosťou odolávať menšiemu požiaru alebo malým výbušným zariadeniam, samotesniacou palivovou nádržou a špičkovým alarmovým systémom. Auto má 6-litrový motor V12 s max. výkonom 500 koní a 7-stupňovú automatickú prevodovku. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosiahne za 4,6 sekundy a jeho maximálna rýchlosť je takmer 250 km/h.
### Rolls-Royce Silver Cloud (1956)
Rolls-Royce Silver Cloud 1956 v dražbe aukčného domu Hemmings (foto: Hemmings)
Trumpova priazeň k značke Rolls-Royce siaha do dávnej minulosti a práve toto auto bolo jedným z prvých, ktoré kedy vlastnil. Povráva sa, že si ho dal prerobiť z originálu jemu na mieru. Pravdepodobne aj preto púta toto auto veľkú pozornosť a v rovnakom prevedení sa už nevyrába.
### Rolls-Royce Phantom (2015)
Hovorí sa, že práve na tomto aute jazdí Trump v súčasnosti, keď sám šoféruje (hoci ako prezident to má zakázané). Hodnota tohto luxusného sedanu pritom začína od 500 000 dolárov, má 8-stupňovú prevodovku, 6,75-litrový motor V12 a max. výkon 453 konských síl. Aj napriek hmotnosti 2,7 tony a dĺžke 6 metrov dokáže zrýchliť z nuly na sto za 6 sekúnd.
### Chevrolet Camaro Indy 500 Pace Car (2011)
Za kúpou tohto modelu je zaujímavý príbeh. Bolo plánované, že Trump si na ňom zajazdí na stom Indianapolise 500, avšak kvôli problémom v plánovanom rozvrhu jázd mu to nebolo umožnené a namiesto neho jazdil na AJ Foyte. GM vyrobil iba 500 replík tohto Chevroletu, ktorý sa mal zhodovať s edíciou z roku 1969, ktorá bola tiež na Indy 500. Model, ktorý si Trump nakoniec kúpil, je vybavený oveľa silnejším 6,2-litrovým motorom V-8 a má maximálny výkon 426 koní.
### Cadillac Escalade (2016)
Ani Donald Trump neodolal najväčšiemu Cadillacu v ponuke, ktorý sa okrem nevídaného luxusu vyznačuje aj svojou priestrannosťou. 6,2-litrový motor a maximálny výkon 420 koní z neho robia dominantu na amerických cestách. Spotreba je síce abnormálna, ale bod k dobru je, že sa vyrába v Amerike.
### Tesla Roadster
K veľkému a mocnému mužovi patria veľké autá. A že si neviete predstaviť Trumpa sedieť v malom kompaktnom aute, navyše jazdiacom na elektrinu? Pravdepodobne chcel touto kúpou urobiť aj marketingový krok a tak okrem ekologickosti podporiť opäť vozidlo, ktoré sa vyrába v Amerike. Presný rok výroby nie je známy, ale tento model sa vyrábal v rozmedzí rokov 2008 a 2012. V tom čase malo auto dojazd 320 kilometrov.
### Cadillac prezidentská limuzína “The Beast” Prezývka “netvor” je pre tento model viac ako výstižná. Toto auto je doslova nepriestrelné a má naftový motor, prevodovku a podvozok zo Chevroletu Kodiak. Limuzína v hodnote 1,5 milióna amerických dolárov má byť však čoskoro nahradená novou, takže už dosluhuje.

Nie je iba nepriestreľná a ozbrojená! Trump si vozí v prezidentskej limuzíne svoju vlastnú, stále čerstvú krv!

Už exprezident Obama dal počas svojho úradovania prezidentský Cadillac do pucu. Limuzínu amerického prezidenta prezývajú aj „Zviera“ a tvrdí sa, že ide o najbezpečnejší a najpokrokovejší automobil na ceste. Minulý rok dostala nový upgrade, ktorý by jej závidel aj James Bond.


### Cadillac Allante (1993)
Tento takmer už veterán so 4,6-litrovým motorom a najvyšším výkonom 295 koní je viac o štýle ako o rýchlosti. Toto auto sa zúčastnilo 76. pretekov Indy 500 a z hľadiska technológii je pravdepodobne najslabším v Trumpovej zbierke. Nadizajnované a vyrobené bolo v Taliansku a jeho vzhľad odráža vplyv Pininfariny, jednej z najznámejších talianskych spoločností so zameraním na dizajn a vývoj karosérii pre automobily. To bol pravdepodobne aj dôvod jeho kúpy. **Trumpova zbierka je v skutku impozantná** a okrem spomínaných automobilov zahŕňa napríklad aj zlatý bicykel s 24-karátovým zlatom Orange County Chopper, lietadlá Boeing 757 a Cessna Citation X a v neposlednom rade helikoptéru Sikorsky S-76.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.