F1: Veľkú cenu Belgicka poznačila smrť pilota z nižšieho šampionátu (+VIDEO)

Víkendové preteky ukázali, že motoristický šport nie je stále ani zďaleka tak bezpečný, ako si mnohí myslia.
Vydané  Text: 
Mala to byť Veľká cena, ktorá opäť naruší tohtoročnú dominanciu Mercedesov. Mala to byť Veľká cena, na ktorej budú mať tími Ferrari a Red Bull šancu ukázať svoju silu. Mala to byť prvá Veľká cena po letnej prestávke zo zmenami na niekoľkých postoch jazdcov, **s vylepšenými motormi** v niektorých tímoch a s očakávaniami väčšej diváckej atraktivity. ### Letná pauza Počas letnej prestávky sa udialo pár zmien. **Pierre Gasly prišiel o svoje miesto v Red Bulle**, kde si vymenil miesto s b zo sesterského tímu Toro Rosso. **Valtteri Bottas predĺžil svoje pôsobenie v Mercedese** o ďalšiu sezónu a tým ukončil nádeje trpezlivo čakajúceho, záložného jazdca **Estebana Ocona** na miesto v kopite Mercedesu. Situáciu využili **Renault** a podpísal s ním kontrakt na budúcu sezónu, kde sa stane spolujazdcom **Daniela Ricciarda**, čo postavilo **Nica Hulkenberga** do pozície jazdca s nejasnou budúcnosťou.
Medzitým sa katalánska vláda **zaviazala zafinancovať španielske preteky F1 aj v budúcom roku**, čo umožnilo Veľkej cene Španielska udržať si svoje miesto v kalendári pretekov pre rok 2020. Po znovu pristúpení pretekov v Holandsku do programu sa tak **počet pretekov zvýšil na rekordných 22** v sezóne 2020. Aj organizátori Formule 1 nelenili a počas leta ukázali svoju predstavu monopostu pre sezónu 2021, zo zmenami v konštrukcii, dizajne a aerodynamike, ktoré majú priniesť toľko diskutované zmeny s cieľom prinavrátiť divácku atraktivitu pretekom, zlepšiť schopnosti predbiehania a zjednodušiť dizajn automobilov.
### Belgický víkend **Na okruhu v Spa-Francorchamps**, bol papierovo vo výhode tím Ferrari, čo aj potvrdzoval počas tréningov a v kvalifikácii. Charles Leclerc jazdil vynikajúce časy, čo vyústilo do jeho tretej Pole Position v kariére, s Vettelom hneď vedľa, na druhej pozícii na štarte nedeľňajších pretekov. Nasledovaný oboma Mercedesmi a Maxom Verstappenom z Red Bullu v treťom rade. **Takáto zostava sľubovala napätie a divácku atraktivitu**. **Bohužiaľ, situácia bola iná** – poznačená tragickou haváriou vychádzajúcej nádeje motošportu, **Anthoina Huberta počas pretekov Formule 2**, ktoré nasledovali po sobotňajšej kvalifikácii pretekárov F1. V hromadnej kolízii sa monopost Anthoina Huberta dostal priamo do dráhy monopostu ďalšieho pretekára, Juana Correlu, jazdiaceho rýchlosťou vyše 200 km/h. Následná kolízia spôsobila Anthoinovi zranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahol. Juan Correl utrpel početné zlomeniny končatín a poranenie chrbtice.
Šok z tragédie sa preniesol do zvyšku atmosféry víkendu v Belgicku. Viditeľný hlavne medzi mladšími jazdcami, ktorí sa osobne poznali a pretekali s Anthoinom. Charles Leclerc a Pierre Gasly boli blízkymi kamarátmi zosnulého jazdca, spolu pretekali od detstva a spolu si plnili motošportové sny. Pred štartom nedeľňajších pretekov si Formula 1, pretekári a organizátori, **uctili pamiatku Anthoina Huberta minútou ticha**. [GALLERY id=30148] Samotný nedeľňajší pretek priniesol niekoľko zaujímavých momentov. Hneď na štarte b v snahe vylepšiť si svoju pozíciu **odpísal sám seba** a v konečnom dôsledku aj **Kimiho Raikkonena**, do ktorého monopostu narazil už v úvodných sekundách a spôsobil mu poškodenia, ktoré ho vyradili z boja o bodované miesta. Max Verstappen vzápätí ukončil svoje nedeľné pôsobenie nárazom do bariéry. Ferrari si udržalo postavenie, **Charles Leclerc**, viedol štartové pole počas väčšiny pretekov a zaslúžene získal svoje prvé víťazstvo na pretekoch F1. Vettel stratil svoju pozíciu viac menej vďaka zvláštnej a nie veľmi šťastnej voľbe zastávok v boxoch, čo umožnilo Mercedesu konsolidovať preteky a obsadiť druhé a tretie miesto, s **Hamiltonom** v tesnom závese za víťazným **Leclercom** v posledných kilometrov 44 kolových pretekov. **Alexander Albon** vo svojej premiére v kokpite Red Bullu úspešne reprezentoval farby tímu a obsadil **vynikajúce piate miesto**.
Svoje premiérové, ale trpké a smutné víťazstvo, venoval Charles Leclerc zosnulému kamarátovi Anthoinovi Hubertovi. Cez víkend v Belgicku jedna vychádzajúca hviezda motošportu jasne zažiarila, druhá vychádzajúca nádej motošportu navždy zhasla. ### Budúcnosť V čase keď sa intenzívne diskutuje o budúcnosti šampionátov F1 (resp. F2), sú udalosti uplynulého víkendu trpkým varovanim, že aj napriek všetkým vylepšeniam a bezpečnostným úpravám **motošport nie je a nikdy nebude úplne bezpečný**. Aj keď sme si odvykli od správ o zraneniach a úmrtiach jazdcov formule, vždy, keď sa človek pripúta k sedadlu v malej, aj keď sofistikovanej škrupinke a v tesnej blízkosti vo veľkej rýchlosti preteká s ďalšími jazdcami, vždy podstupuje obrovské riziko.
Lewis Hamilton: „Ak si niekto z vás sledujúc tento šport myslí, že to, čo robíme, je bezpečné, tak sa veľmi mýlite. Všetci jazdci riskujú život v momente, keď výjdu na trať. Ľudia by si to mali skutočne uvedomiť, lebo si to neuvedomujú a dostatočne nevážia. Či už fanúšikovia alebo aj ľudia pracujúci v tomto športe.“




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.