Toyota ukázala nový päťmiestny Prius so solárnym dobíjaním batérie!

Toyota Prius je dnes už legendárny hybrid, resp. plug-in hybrid, ktorý sa počas 20 rokov existencie dočkal významných technologických vylepšení. Súčasná generácia teraz prešla ďalšou inováciou, ponúkne päť miest na sedenie a dobíjanie batérie pomocou solárneho panelu.
Vydané  Text: 
Nový vylepšený Prius ponúka nabíjanie aj prostredníctvom kábla, celkovo päť miest na sedenie a avizovaný fotovoltaická panel na výrobu elektriny. Interiér je po novom vybavený aj kvalitnejšími čiernymi obkladmi, ktoré nahrádzajúce terajšie biele a novým čalúnením, exteriér zase zdobí nový metalický čierny lak.
Prepracovaná plne hybridná pohonná sústava má veľmi nízku spotrebu paliva – 1,3 litra/100 km pri emisiách CO2 na úrovni 29 g/km (podľa metodiky WLTP), pričom ponúka aj možnosť jazdy len na elektrinu do vzdialenosti až 50 km pri maximálnej cestovnej rýchlosti 135 km/h. Po vyjazdení tejto vzdialenosti má mať benzínový motor priemernú spotrebu iba okolo 4 l/100 km, čo je pozoruhodné číslo.
Nízke emisie a špecifické jazdné schopnosti Toyoty Prius Plug-in v čisto elektrickom režime stoja na jedinečných technológiách. Prius Plug-in je vybavený **tepelným čerpadlom**, ktoré využíva teplo z okolitého ovzdušia a pomáha tak zvyšovať prevádzkovú účinnosť oproti klasickým systémom kúrenia, ktoré využívajú odpadové teplo z motora alebo sú napájané elektrinou. **Systém ohrevu batérie** zase počas dobíjania zahrieva články na efektívnu prevádzkovú teplotu, čo zaručuje dostatočnú úroveň výkonu a účinnosti batérií s cieľom maximálne obmedziť dopady chladného počasia na jazdný dosah v režime EV. Výsadou modelu je aj **unikátny fotovoltaický panel na výrobu elektriny pre dobíjanie hybridnej batérie**. Dobíjanie solárnou energiou môže predĺžiť jazdný dosah v režime EV až o 5 km denne, čo zodpovedá približne 1 000 km jazdy čisto na elektrinu za rok (200 dní/rok). Od uvedenia na trh v septembri 2016 sa predalo cez 1 700 vozidiel Prius Plug-in Hybrid s fotovoltaickým panelom, čo teraz predstavuje cca 1 700 000 kilometrov prejdených každý rok na slnečnú energiu.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!