Najväčší a najznámejší testovací okruh sveta je opäť otvorený

Talianska testovacia dráha Nardo je po siedmich mesiacoch rekonštrukcie znovu otvorená.
Vydané  Text: 
Rekonštrukciu testovacej dráhy financovalo Porsche Engineering, ktoré je od roku 2012 jej vlastníkom. Celkovo sa náklady na obnovenie známej talianskej trate v tvare dokonalého kruhu dlhého 12,6 kilometra vyšplhali na 35 miliónov eur. Testovacia dráha Nardo leží blízko mesta Nardo na juhovýchode Talianska v regióne Apúlia. Táto oblasť sa vyznačuje miernym počasím s minimom zrážok a extrémnych výkyvov počasia akými sú mrazy, sneh, búrky alebo horúčavy, čo vytvára ideálne podmienky na šoférovanie.
Okruh Nardo
Napriek tomu, že na fotografii vyššie vyzerá kvôli perspektíve ako ovál, v skutočnosti má okruh dokonale kruhový tvar Má rozlohu 106 000 m2 a slúži predovšetkým na testovanie vozidiel budúcnosti a ich funkcií. Na trati je možné otestovať napríklad rýchlonabíjanie elektromobilov, najnovšie elektronické vychytávky a asistenčné systémy, funkcie konektivity a autonómne jazdenie. Okruh má vozovku širokú 16 metrov, je rozdelená do štyroch pruhov podľa typu vozidla (auto, motocykel, autobus, kamión a pod.) a podľa maximálnej rýchlosti. Najznámejšou časťou je však vysokorýhlostný okruh, ktorý prešiel modernizácou a jeho súčasťou sú aj vodiace koľajnice, ktorí sa využívajú počas rýchlej jazdy. Na okruhu je údajne možné jazdiť rýchlosťou 240 km/h bez toho, aby bolo potrebné priebežne otáčať volantom a kolesami. Údajne stačí mať mierne pootočený počas celej jazdy. Okruh Nardo postavil jeho pôvodný majiteľ FIAT ešte v roku 1975 a okrem vysokorýchlostného okruhu sa tu nachádza aj ďalších 20 tratí ako napríklad terénna, dynamická, hluková trať, trať na testovanie jazdných vlastností vozidla, trate s bielou cestou a špeciálne chodníkové trate. Technické centrum má 150 zamestnancov a spomedzi automobilových firiem má 90 zákazníkov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!