Polícia zverejnila výsledky svojej celoštátnej akcie, sú zarážajúce

Polícia zverejnila výsledky svojej mimoriadnej dopravnej akcie za prvých 5 dní. Sú na zamyslenie.
Vydané  Text: 
Minulý týždeň sme vás informovali tom, že Prezídium policajného zboru vyhlásilo celoslovenskú dopravnú akciu. Počas nej sa mali policajti zamerať najmä na arogantných a nezodpovedných účastníkov cestnej premávky. Po týždni zverejnilo prezídium výsledky, na základe ktorých sa rozhodlo v dopravnej akcii pokračovať až do odvolania. Policajti dopravnej, poriadkovej a železničnej polície sa zamerali predovšetkým na dodržiavanie zákazu požitia alkoholu alebo inej návykovej látky vodičmi pred alebo počas vedenia vozidla, dodržiavanie ustanovených alebo obmedzených rýchlostí jazdy motorových vozidiel a spôsob jazdy vodičov. Samozrejme, neušlo im ani ďalšie porušovanie zákona. **Celkovo za tých pár dní odhalili viac ako 12 650 priestupkov proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky.** * Rýchlosť nedodržalo takmer 5100 vodičov, prednosť nedalo 101 vodičov (z toho 10 na priechode pre chodcov). * Jeden pohyb rukou, ktorým sa zapínajú bezpečnostné pásy, nedokázalo urobiť takmer 1000 vodičov. * Technický stav vozidla nemalo v poriadku takmer 600 vodičov. * Až 700 vodičov používalo mobil počas jazdy. * Až 115 vodičov nesprávne predchádzalo a takmer 380 nesprávne jazdilo. * Predpisy porušila aj viac ako stovka cyklistov a 152 chodcov. * Alkohol policajti zistili u 171 vodičov, z nich sa 78 dopustilo trestného činu tým, že mali viac ako jedno promile. * Presne 80 cyklistov prekročilo pre nich povolenú hranicu alkoholu. * Policajti popri tom zadržali troch nelegálnych migrantov, viac ako stovku páchateľov trestných činov a osem osôb v pátraní. ### Nedeľní šoféri nákladiakov Podľa zákona majú nákladné vozidlá v dni pracovného pokoja zákaz jazdy na určených úsekoch ciest. To znamená, že napríklad v nedeľu môžu jazdiť až od 22. hodiny . Policajti si preto na nich posvietili v poslednú júnovú nedeľu už od 21.00 hodiny. Za jednu hodinu takto prichytili ôsmich vodičov, ktorí nedodržali organizáciu pracovného času. Za štyri hodiny trvania akcie policajti zistili takmer 700 priestupkov, z toho: * 300 bolo prekročenie stanovených rýchlostí, * 12 nesprávny spôsob jazdy, * 9 nesprávne predchádzanie, * 16 jazda bez osvetlenia, * 66 zlý technický stav. * 9 vodičov nedalo prednosť v jazde (z toho štyria na priechode), * 45 vodičov si nezaplo pásy * 12 jazdilo pod vplyvom alkoholu, z toho jeden „nafúkal“ nad jedno promile. Policajti musia riešiť všetky zistené priestupky, takže napriek tomu, že táto akcia bola zameraná na vodičov nákladiakov, odhalili aj priestupky 11 chodcov a 12 cyklistov, z ktorých osem sa bicyklovalo pod vplyvom alkoholu. Z uvedeného vyplýva, že vyhlásená dopravná akcia trvá aj naďalej a stále platí, že bude až do odvolania.

AKTUÁLNE: Polícia vyhlasuje výnimočný stav! Hrozia vám najvyššie pokuty

Alarmujúce čísla priestupkov na cestách počas víkendu si vyžiadali výnimočný stav!




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!