Nový Mercedes-Benz ESF je výkladnou skriňou technológií

Nemecká automobilka zverejnila zábery novej generácie vozidla s názvom ESF. Jedná sa o automobil, ktorého cieľom je demonštrovať technologický pokrok automobilky.
Vydané  Text: 
ESF znamená Experimental Safety Vehicle a dodnes bolo postavených viac ako týchto automobilov. Ich úlohou bolo demonštrovať najnovšie bezpečnostné systémy a modelový ročník 2019 je pokračovaním tohto dlhoročného projektu. Je založený na SUV modeli Triedy GLE a ponúka na výber automatický i manuálny jazdný režim. Teda autonómnu jazdu a tiež konvenčnú jazdu s vodičom-človekom. Mercedes vo svojom videu uvádza, že nový model je ďalším krokom k cieľu automobilky dosiahnuť nulovú nehodovosť na cestách. Hovorí o „accident-free“ riadení. Úlohou moderných bezpečnostných asistentov je predísť nehode tým, že sa aktivujú ešte predtým, ako na ceste dôjde ku kritickej situácii. Vodič môže aktivovať automatický jazdný režim stlačením príslušného tlačidla na volante. Následne automobil o zmene jazdného módu informuje zvukovým signálom a volant a pedále sa stiahnu, aby vodičovi sprístupnili väčší priestor. Napokon má vodič možnosť upraviť si polohu sedadla tak, aby mohol začať relaxovať alebo pracovať. Skutočnosť, že je automobil riadený počítačom, dáva vedieť aj svojmu okoliu prostredníctvom tyrkysovo svietiacich majákov na streche.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!