VIDEO: Škoda Kodiaq RS v losom teste prepadla! Je horšia ako základná verzia.

Toto by tipoval len málokto.
Vydané  Text: 
Škoda Kodiaq RS patrí nielen k tomu najlepšiemu, čo v súčasnosti česká automobilka v Európe ponúka, ale s cenovkou na úrovni 49 990 eur aj k tomu najdrahšiemu. Pri špeciálne odladenej konfigurácii s výkonným dvojlitrovým turbodieselom pod kapotou a pohonom všetkých štyroch kolies sú však na mieste aj určité očakávania týkajúce sa jazdných vlastností. **Kodiaq RS nám už v redakcii dokázal, že si s rýchlosťou tyká a naše tvrdenie podporuje aj fakt, že ide o najrýchlejšie sedemmiestne SUV na slávnom Nürburgringu.** Samozrejme, z veľkého SUV Aventador nikto nikdy nespraví, no len málokto by očakával, že ostrý Kodiaq bude mať problémy v losom teste. Aj preto nás prekvapilo video španielskeho magazínu km77, ktorého hlavnou úlohou je skúšať jazdné vlastnosti vozidiel pri rýchlosti 77 km/h. **Každé auto u nich povinne absolvuje aj losí test, teda rýchly vyhýbajúci manéver simulujúci krízovú situáciu na ceste.** Táto skúška má za úlohu preveriť hlavne stabilitu a správanie podvozka testovaného vozidla. Štandardnú verziu modelu Kodiaq pritom už v km77 pred niekoľkými rokmi úspešne vyskúšali, a tak od ostrej verzie nikto horší výsledok nečakal.
Väčšina áut zvláda losí test v tejto rýchlosti s prehľadom a Španieli nezriedka posúvajú latku vyššie, aby narazili na skutočný limit. Pri modeli Kodiaq RS ale museli ísť opačným smerom. **V štandardnej rýchlosti 77 km/h skúšku nezvládol a zvalil kužele vymedzujúce priestor, do ktorého by sa malo každé auto zmestiť.** Vozidlo test zvládlo až po znížení príjazdovej rýchlosti na 75 km/h, vtedy sa vozidlo do vymedzeného priestoru vošlo. **Prečo Kodiaq RS v skúške prepadol?** Problémom tejto verzie môže byť motor 2,0 TDI s dvojitým preplňovaním, ktorý má síce 240 koní, je ale veľmi ťažký. **Výsledkom takto zaťaženého predku je výraznejšia nedotáčavosť,** ktorá ovplyvňuje jazdné vlastnosti auta v zákrutách. Verzia 1,4 TSI s ľahšou prednou časťou je síce oveľa pomalšia na rovinke, no v zákrutách verziu RS očividne položí do smútku.

VIDEO ŠTANDARDNEJ VERZIE 1.4 TSI




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!