KIA Ceed sedan mieri do predaja, rovno v GT verzii!

Kia Ceed sa dnes vyrába v troch karosárskych vyhotoveniach a štvrtý je na ceste.
Vydané  Text: 
Modelový rad Ceed je pre automobilku KIA úspešný projekt aj napriek tomu, že prvé roky sa predával pod atypickými názvami cee’d a pro_cee’d. Súčasné verzie Ceed a ProCeed majú úhľadnejšie názvy a sú veľmi jednoznačne rozdelené do kategórií: Ceed je konvenčný hatchback, Ceed SW je kombi a ProCeed je shooting brake s luxusne poňatým interiérom a vyspelou palubnou technikou. Pred niekoľkými týždňami sa na verejnosť dostali kuloárne informácie o tom, že Kia pripravuje aj karosárske vyhotovenie SUV. Respektíve malé SUV, ktoré by sa mohlo volať napríklad aj Ceed Crossover. Či sa bude jednať iba o terénnu úpravu súčasného Ceedu alebo automobil dostane aj novú karosériu, zatiaľ nevieme. Naše vizualizácie ale vyzerajú tak, že by sa dizajn Ceedu bez problémov hodil do karosárskeho vyhotovenia modelu Stonic.

Je to oficiálne: KIA Ceed príde ako malé SUV! Bude sa vyrábať na Slovensku?!

Značka KIA oficiálnou cestou potvrdila, že pracuje na Ceede v karosárskom variante crossover. Malé esúvečko by sa mohlo stať bestsellerom.

### Kia Ceed Sedan/Liftback Ak si myslíte, že štyri karosárske varianty jedného modelového radu sú maximum, vedzte, že to nemusí byť nutne pravda. V Severnej Amerike sa predáva model KIA Forte, ktorý dizajnovo vychádza práve z aktuálnej generácie Ceedu, ale vzadu ponúka krásne spracovanie sedanu, respektíve liftbacku, navyše v športovej úprave GT. Prečo sa Ceed sedan predáva v USA a u nás nie? A nielen v USA, Forte sa predáva popri Ceede aj v Rusku a na Ukrajine! Odpovede na túto otázku môžu byť rôzne a púšťať sa do špekulácií je tak či tak zbytočné. Fakt, že sa v západnej Európe Forte nepredáva, nás však neodradí od toho, aby sme sa na tento „Ceed sedan“ pozreli bližšie. Verzia Forte GT súčasnej generácie sa prvýkrát predstavila minulý rok na veľtrhu SEMA 2018 pod modelovým rokom 2020. Automobil má športovo vyladený zovňajšok, ale konvenčný interiér s tradičným koncernovým dizajnom. Pripomienkami športového charakteru je červené šitie čiernych sedadiel a kovové kryty pedálov. Pod prednou kapotou amerického Forte GT pracuje **1,6-litrový benzínový motor I-4 GDI s turbom** s max. výkonom 150 kW (201 k). Verzia Forte GT-Line, čo je výbava s balíčkom estetických doplnkov pre bežné Forte, si „vystačí“ s 2-litrovým atmosférickým motorom s max. výkonom 110 kW (147 k). V Spojených štátoch sa automobil predáva nielen so 7-stupňovým dvojspojkovým automatom, ale aj so 6-stupňovým manuálom.
Kia Ceed (resp. Ceed GT), Ceed SW, ProCeed, Ceed Crossover… nestačí? Ceedu sedan sa zrejme tak skoro nedočkáme, ale zachovať si trocha optimizmu je na mieste. Veď Ceed je tak úspešný modelový rad, že jeho budúce rozširovanie nie je takou uletenou fantáziou, ako by sa mohlo niekomu zdať. Ak by ste mali záujem o športový sedan/liftback od značky KIA už dnes, máte na výber modely **Stinger** (od 37 900 €), **Optima** (22 790 €), prípade jej top verziu **Optima GT** (od 38 190 €).




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »