FIAT dáva naftovým motorom ešte jednu šancu, upúšťa tak od predchádzajúcich silných rečí

Zahodiť za hlavu na miliardy eur investovaných do vývoja naftových motorov nie je len tak. FIAT si to veľmi dobre uvedomuje a zmierňuje svoje predchádzajúce slová o definitívnom konci podpory agregátov na dízel.
Vydané  Text: 
Taliansky automobilový koncern patrí medzi tie značky, ktoré chcú držať krok s dobou a postupne pritvrdzujú v rétorike o obmedzovaní vývoja a predaja naftových agregátov. Nie je to nič prekvapivé a vyzerá to tak, že sa tomuto trendu nevyhnú ani prémiové nemecké značky, pre ktoré sú naftové motory veľmi dôležité.

FIAT nedávno avizoval, že do roku 2021 celkom zanechá európsky predaj nových automobilov s naftovými motormi. Boli to silné a odvážne slová, pod ktoré sa podpísal sám Sergio Marchionne, dnes už zosnulý ex-šéf koncernu FCA.

Nové vedenie spoločnosti však narazilo na tvrdú realitu, ktorá by upustenie od najpopulárnejšej alternatívy k benzínu nepriala finančným plánom.



Automobilka napokon zvolila miernejší tón a na adresu naftových motorov sa vyjadruje rezervovanejšie, racionálnejšie a triezvejšie. K roku 2021 teda podľa najnovších vyjadrení neukončí predaj naftových pohonov a svojím spôsobom tak dáva dízlu ešte jednu šancu. Aj tá bude ale skôr bez perspektívy, bude iba zohľadňovať aktuálne dianie na trhu a reálny dopyt po týchto motoroch.

FIAT/FCA však začne s postupným ťažením v ústrety „čistejšej“ alternatíve k naftovým motorom, teda elektricko-benzínovým riešeniam – hybridom a plug-in hybridom.

Hybridy a plug-in hybridy schopné elektrického rozjazdu ponúkajú relatívne podobnú spotrebu paliva a rýchly nástup krútiaceho momentu, ktorý fanúšikova naftových motorov oceňujú najviac. Inovatívne motorizácie dostanú nielen modely od značky FIAT, ale aj pripravovaný crossover od Alfa Romeo či súčasné modely Ghibli, Quattroporte a Levante od Maserati.


FIAT zmenil logo a predviedol prvé SUV-kupé! Je kandidátom na najkrajšie auto roka

Vyzerá prémiovo, agresívne, robustne a predstavuje nám taliansku značku FIAT v úplne novom svetle. Médiá pritom na koncept Fastback zo Sao Paulo takmer úplne zabudli.

Test Fiat Fullback Cross 2.4 MTJ: HIPSTER!

Najziskovejšia divízia Fiatu je oddelenie Professional, ktoré vyrába úžitkové verzie. V ponuke nechýba ani pick-up. Verzia Fiat Fullback 2.4 MTJ Cross pridáva aj lifestyleový rozmer.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia








Pokračujte na ďalší príspevok »