Prečo je Toyota Hilux považovaná za nezničiteľnú? Toto sú dôvody!

Kultový model je známy svojou vytrvalosťou a nezničiteľnosťou. Hoci tieto autá zvyčajne nemajú ľahký život, slúžia dlhé roky. Po polstoročí existencie si pick-up Toyoty získal povesť nezničiteľného auta. Od arktických polí cez džungle, v čase dažďov až po najhorúcejšie púšte – Hilux opakovane obstál na jednotku. Podrobili ho najťažším skúškam. Dokázal, že je schopný pokračovať v jazde dokonca aj potom, ako ho utopili v oceáne, či po páde z poschodovej budovy.
Vydané  Text: 
História tohto modelu sa začala v roku 1968, teda pred päťdesiatimi rokmi. Vtedy sa v predaji objavila prvá generácia Toyoty Hilux. Názov Hi-Lux naznačoval, že išlo o model umiestnený o triedu vyššie ako existujúci model Stout. Ale aby názov nikoho nemýlil – Hilux bol a je primárne úžitkové vozidlo, ktoré musí byť predovšetkým spoľahlivé. **Povesť nezničiteľného auta nemožno získať za pár dní. Nestačí vytvoriť jednu dobrú generáciu.** Inžinieri spoločnosti Toyota si to uvedomujú, a preto každá generácia Hilux sa vyznačuje spoľahlivosťou.

Fascinácia: Toyota Hilux Dakar

V topánkach mám piesok, v interiéri je piesok, všade je tá sypká vec... a to bol iba tréning. Zúčastnil som sa na jednom z posledných testovaní pred rely Argentína – Čile... nezabudnuteľné.

V každých podmienkach

Nezničiteľnosť Hiluxu najvýraznejšie vidieť v krajinách, kde sa pick-upy tešia mimoriadnej obľube. Či sa pozeráme na trhy juhovýchodnej Ázie, na púšte Blízkeho Východu alebo či navštívime Afriku – môžeme si byť istí, že ich tam uvidíme. Navyše to zväčša nie sú najnovšie modely, ale často aj dvadsaťročné autá, ktoré **každý deň vykonávajú ťažkú prácu, pre ktorú boli stvorené.** Práve tieto vozidlá si získali dôveru tisícok malých podnikov na celom svete a vďačia im za svoje meno. Od prepravy stavebných materiálov po ovocie a zeleninu – ťažko nájsť tovar, ktorý by nebol prepravovaný na nákladných plošinách Toyoty Hilux. **Odkiaľ pochádza taká popularita Hiluxu? Odpoveď je jednoduchá a vyplýva z toho, čo je nesmierne dôležité pre majiteľov vozidiel tohto typu – to je spoľahlivosť a vytrvalosť. ** Pri kúpe pick-upu sú prirodzene dôležité jeho prepravné schopnosti, výkonnosť a komfort. Hilux sa môže pochváliť všetkými týmito vlastnosťami. Kľúčové však je, že auto nesklame a každý deň si urobí svoju prácu. **Malé podniky v rozvojových krajinách sú ideálnym testovacím prostredím pre tieto autá.** Majitelia malých firiem si často nemôžu dovoliť nové vozidlo, vyberajú si jazdené a staršie vozidlá. Na druhej strane si uvedomujú, že musia kúpiť spoľahlivé vozidlo, ktoré im bude dlho slúžiť.

Táto super-terénna Toyota Hilux Gladiator sa bude reálne predávať

Novozélandská Toyota poslala do dielne Hilux a premenila ho na neobvyklý koncept super-offroadu. Volá sa Hilux Gladiator a nepochybujeme o tom, že sa bude páčiť každému fanúšikovi off-roadov.

Potopený, podpálený, zdemolovaný

To, že Hilux je najnezničiteľnejšie auto v dejinách motorizácie, ukázal známy motoristický program Top Gear. V programe stanice BBC sme mohli vidieť, ako Jeremy Clarkson, Richard Hammond a James May vymýšľali čoraz brutálnejšie metódy na zničenie pick-upu Toyoty. Hilux odolal. **Automobil bol demolovaný, namáhaný po hranice možností, potopený, podpálený a dokonca pod ním nechali vyletieť do vzduchu vežiak.** Ešte aj po tom všetkom stačilo na opravu a opätovné naštartovanie auta základné náradie. Dôkaz, že Hilux má najdôležitejšie vlastnosti dobrého picku-pu – je odolný a bezproblémový pri opravách. Aj keby sme ho náhodou nechali zaparkovaný v budove určenej na demoláciu, nemusíme si robiť starosti.

Čo sa stalo s nezničiteľnou Toyotou Hilux z Top Gear?

Toyota Hilux, ktorú sa snažil zničiť Jeremy Clarkson a James May samozrejme prežila všetky pokusy o likvidáciu, teraz ju môžete vidieť naživo.

Samozrejme, britský test v Top Gear mal byť predovšetkým veľkou show. Ale ukázal, že nezávisle od toho, čo sa stalo s vozidlom, opäť sa pohlo ďalej. Preto niet divu, že do programu bol vybratý práve Hilux. **Stojí za zmienku, že išlo o sériový jazdený exemplár, na ktorom sa už viditeľne podpísal zub času.** O kvalitách modelu svedčí aj fakt, že to bol práve Hilux, ktorý sa dostal až na Severný pól a zúčastnil sa expedície na Južnom póle.








Pokračujte na ďalší príspevok »