Toto motoristov neminie, blízka budúcnosť automobilov bude v znamení bezpečnostných asistentov!

Keď sa povie „auto budúcnosti“, často si predstavíme futuristický dizajn kapoty alebo vodíkový pohon bez emisií. Najdôležitejšou zmenou v autopriemysle je však nástup vozidiel s čoraz dokonalejšími systémami, ktoré zabraňujú nehodám.
Vydané  Text: 
Automobilky súťažia o priazeň zákazníka ladným tvarom karosérie, výkonnosťou motora, komfortom jazdy, aj objemom batožinového priestoru. Faktom je, že on si pri výbere vozidla stále častejšie všíma jeho bezpečnosť. **Systémy na prevenciu nehôd sa donedávna obmedzovali na zvyčajné ABS (antiblokovací systém) a ESP (elektronický stabilizačný program). Vývoj však letí dopredu a balíčky bezpečnosti, ktoré sú dnes otázkou prestíže, sa čoskoro môžu stať štandardom vyžadovaným predpismi.**
V máji 2018 Európska komisia navrhla pripraviť zákon, podľa ktorého by každé nové vozidlo malo byť vybavené vybranými systémami aktívnej bezpečnosti. Návrh zahŕňa systém predchádzania kolíziám, systém na ochranu chodcov a cyklistov, asistenta zachovania jazdného pruhu, inteligentného asistenta rýchlosti a kameru alebo senzory cúvania. **Komisia navrhla zavedenie týchto prvkov do povinného vybavenia každého nového vozidla v horizonte troch rokov. Cieľom je výrazne znížiť počet obetí dopravných nehôd.**

Prehľad asistenčných systémov:

• Antikolízny systém varuje vodiča v prípade rizika kolízie s iným vozidlom pred autom. Systém rozpozná nebezpečenstvo a informuje ho vizuálne aj akusticky. Ak vodič nereaguje, elektronika spustí núdzové brzdenie. Systém zaznamenáva aj pohyb chodcov, čo zvyšuje bezpečnosť v meste. • Elektronika upozorní vodiča aj na opustenie jazdného pruhu – okamžite reaguje prostredníctvom vizuálneho aj akustického signálu. Ak vodič nezareaguje, vozidlo môže automaticky vrátiť do pôvodnej jazdnej dráhy. • Významnou pomôckou pre vodiča je aktívny tempomat. Po nastavení požadovanej rýchlosti systém reaguje na situáciu na ceste a jazdu prispôsobuje vozidlu pred sebou. Ak auto spomalí, automaticky zníži rýchlosť a udržiava si bezpečný odstup. Keď vodič pred ním zrýchli, opäť sa dostane na nastavenú rýchlosť. • Pomocníkmi pre vodiča sú aj systémy RSA a AHB. Prvý z nich sleduje dopravné značky a zobrazuje ich na farebnom displeji v zornom poli vodiča. Druhý uľahčuje cestovanie v noci – kamera v čelnom skle rozpoznáva svetlomety vozidiel blížiacich sa v protismere, a koncové svetlá automobilov pred vozidlom. Systém automaticky prispôsobí svetlá situácii na vozovke tak, aby vozidlo neoslepovalo iných vodičov. • Systém sledovania mŕtvych uhlov pomáha pri zmene jazdného pruhu. S pomocou zadných radarových senzorov rozpozná vozidlá vo vedľajšom pruhu v oblasti mŕtveho uhla a informuje vodiča pomocou indikátorov vo vonkajších spätných zrkadlách. • Dlhá jazda unavuje a vodiča ohrozuje mikrospánok. Predchádzať nebezpečným situáciám pomáha systém sledovania únavy vodiča. Reaguje hneď, ako zaznamená pokles jeho koncentrácie – správou na displeji a zvukovým signálom ho nabáda k zastaveniu a odpočinku. • Bezpečné opustenie parkovacieho miesta cúvaním podporuje systém varovania o pohybe za vozidlom. Radary monitorujú priestor nielen priamo za automobilom, ale aj premávku na ceste, na ktorú vodič vychádza. Informáciu o približujúcich sa vozidlách má skôr, ako ich vidí.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.