Duster dostal nový motor z Mercedesu, zaujme lepším výkonom!

Rumunská Dacia Duster sa môže pochváliť novým motorom, na ktorom pracovali aj inžinieri z Mercedesu-Benz. Zmien sa dočkal aj infotainment s novou grafikou a vylepšenými funkciami.
Vydané  Text: 
**Motoristická verejnosť môže už nejaký ten čas sledovať zaujímavú spoluprácu medzi skupinou Renault-Nissan a značkou Mercerdes-Benz.** Spoločne sa podieľali na vývoji niektorých kľúčových modelov a výraznú pozornosť sústreďujú aj na nové agregáty. Je známe, že najmenšie modely prémiovej automobilky už dlhšie využívajú overený vznetový agregát 1.5 dCi, **pričom svoju ponuku nedávno obohatili aj o nový preplňovaný benzínový štvorvalec 1.3 TCe, ktorý je dostupný v niekoľkých výkonových verziách. Na vývoji sa tohto motora sa spoločne podieľali inžinieri automobiliek Renault aj Mercedes-Benz.**
Spomínaný benzínový agregát sa podľa najnovších informácií **dostane aj pod kapotu najnovšej Dacie Duster,** kde má nahradiť už vyradený agregát 1.2 TCe. **Slabšia verzia ponúkne 96 kW (130 koní) a maximálny krútiaci moment 240 newtonmetrov, zatiaľ čo výkonnejšie prevedenie bude mať až 110 kW (150 koní)** a maximálny krútiaci moment na úrovni 250 newtonmetrov. Radi by sme samozrejme pridali tiež dáta o dynamike alebo spotrebe, Dacia však presnejšie informácie zatiaľ drží v utajení.
Okrem nových pohonných jednotiek došlo k predstaveniu aj vylepšeného multimediálneho rozhrania. Ku koncu tohto roka tak bude k dispozícii modernejší systém MediaNav Evolution, ktorý **bude kompatibilný s Apple CarPlay aj Android Auto. Zároveň by mal zvládnuť aj prehrávanie ďalších aplikácií ako napríklad Waze, WhatsApp či Spotify.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.