Štrajk vo Fiate kvôli Ronaldovi skončil totálnym fiaskom. Odborári mali silné reči a žiadnu autoritu.

Odborári mali veľké oči, ale nedostatok autority, aby podnietili vznik vášní u samotných zamestnancov. Z celej situácie napokon pozitívne ťaží futbalová hviezda Ronaldo.
Vydané  Text: 
### Štrajk odborov a zamestnancov v bratislavskom Volkswagene ukázal, ako veľmi sú pre koncern dôležití jednotliví ľudia. V zahraničí zvyknú byť štrajky zamestnancov veľkých spoločností ešte dôraznejšie a často dosiahnú stanovených cieľov, avšak taliansky Fiat ukázal, že občas aj to zahraničie zlyhá. Dlho avizovaný štrajk zamestnancov dopadol ako dokonalé faux pas. O čo vlastne v avizovanom štrajku zamestnancov v automobilke Fiat (koncern FCA) išlo? Futbalový klub Juventus Turín kupuje hráča Cristiana Ronalda, avšak kvôli platným reguláciám si to formálne nemohol dovoliť. Využil teda investíciu od automobilového koncernu FCA, vďaka ktorej mohol svetoznámeho hráča kúpiť. Ronaldo doteraz kopal za Real Madrid, po novom ho budeme vidieť v drese talianskeho klubu Juventus Turín. Odborárom Fiatu vadí, že zamestnanci už 10 rokov nedostali ani euro navyše k výplate, pritom iba kvôli inflácii za poslednú dekádu prišli o 10,7 percenta z hodnoty svojej mzdy. Koncern FCA však popri tom platí každý rok na marketingové účely 126 miliónov eur za sponzoring, z čoho 26,5 milióna putuje priamo na účty futbalového klubu Juventus Turín. ### Dokonalé verejné strápnenie odborov Nesúhlas odborov s plánovanou investíciou, defacto príspevkom na kúpu Ronalda, malo počas štrajku vyjadriť až 1700 zamestnancov koncernu. Ich neúčasť na výrobnom pláne by pre značku znamenala menšiu pohromu, samozrejme. Nakoniec sa však udialo niečo, čo odborári celkom určite nepredpokladali a vystavili sa tak verejnej hanbe. Odbory stratili autoritu, pretože sa ukázalo až v praxi, že nereprezentujú názory samotných zamestnancov. Do štrajku sa ich totiž zapojilo iba päť. Čítate správne, iba päť zamestnancov. To predstavuje iba 0,3 percenta zamestnancov – dokonca ani zo štatistického hľadiska to nie je zaujímavé číslo, v praxi už vôbec nie.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.