V Poľsku majú pretekárske BMW na LPG. Výkon má famózny.

Tu išlo šetrenie paliva bokom, toto BMW je určené na preteky a driftovanie.
Vydané  Text: 
### LPG si zvyčajne spájame so snahou o znižovanie prevádzkových nákladov automobilu s mierne nepriaznivým vplyvom na jeho dynamiku. Keď sme nedávno testovali Seat Leon na plyn, presvedčili sme sa, že aj s plynom sa dá s autom vyhrať a zabaviť, ale to, čo spravili v Poľsku, je iná káva. Oveľa silnejšia a adrenalínovejšia. Značka AC SA, ktorá prerába bežné benzínové autá na LPG, demonštrovala svoje technológie v celkom zaujímavej podobe: inštalovala LPG do staršieho pretekárskeho BMW E46. Výkon? 650 konských síl.
Tento konkrétny automobil už pod hlavičkou STAGu a AC SA súťažil na lokálnej driftovacej súťaži a podľa Kamila Dzierbickiho zo STAG Rally Team ide o svetový precedens. Inštalácia LPG automobil neznehodnotila, skôr naopak, ukázala, že aj autá na plyn môžu byť silné, výkonné a pripravené súťažiť s benzínovými konkurentmi. Výrobca ďalej uvádza, že jeho riešenie je stopercentne bezpečné aj napriek tomu, že samotné vozidlo je už staršie a záťaž na motor je enormná. Vďačí za to moderným materiálom a vyspelým technológiám. Veríme, že nabudúce nebudeme písať o tom, že nádrž so stlačeným plynom explodovala. V každom prípade je inštalácia LPG od našich severných susedov vskutku zaujímavá a ukazuje nám LPG pohon v odlišnom svetle.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.