Zoznámte sa s najrýchlejšou kamerou na svete: Volá sa HuraCam a je pripevnená na Lamborghini

VIDEO – Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako sa nakrúcajú blízke zábery superrýchlych áut? Je zrejmé, že ich musí sledovať ďalšie, ktoré podobné rýchlosti zvláda tiež.
Vydané  Text: 

Na internete sa o nej dočítate ako o najrýchlejšej kamere sveta, ale toto jej hodnotenie sa netýka schopnosti zaznamenávať najviac snímkov za sekundu. Ide doslova o jej rýchlosť na ceste. Aby kamera s názvom HuraCam mohla dosahovať šialených rýchlostí a vytvárať blízke zábery áut, ktoré sa ženú po motoristických okruhoch, musí by upevnená na superšporte Lamborghini Huracan LP610-4.

Automobilovo-technologický set s pomenovaním Lamborghini HuraCam zrýchľuje z nuly na 100 km/h v priebehu iba 2,8 sekundy, dosahuje maximálnu rýchlosť takmer 300 km/h a aby bol obraz z kamery ostrý a stabilný, využíva 5-osovú optickú stabilizáciu s gyroskopmi.



Lamborghini HuraCam využíva fototechniku najvyššieho rangu s množstvom elektronických asistentov, napríklad aj trakčným systém pre udržiavanie záberu na konkrétny objekt bez ohľadu na rýchlosť a rozsah jeho pohybu.



Celé zariadenie – teda auto a kamerový systém – musia obsluhovať dvaja ľudia, jeden za volantom a druhý za celým tým komplikovaným vybavením na ovládanie kamery. Výsledkom sú úžasné detailné a blízke zábery športových automobilov priamo z centra diania, bez použitia počítačovej postprodukcie alebo CGI.





A cena za takýto technologický skvost? Spoločnosť Incline Dynamic Outlet si ho nacenila na závratných 500-tisíc amerických dolárov. Vskutku dosť za pohybujúcu sa kameru.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.