Zmení Elon Musk značku? Na Hyperloope pre Dubaj sa podieľa aj BMW!

Superrýchla doprava pre vyvolených má už finálny dizajn prepravnej kapsule.
Vydané  Text: 
**Keď sa hovorí o projekte superrýchlej verejnej dopravy Hyperloop, v mysliach sa nám automaticky vybavuje obraz Elona Muska a jeho automobilovej značky Tesla. Pravdou však je, že na dubajskej verzii projektu sa podieľa iná automobilka – odnož nemeckého BMW. Dnes sa pôvodný Hyperloop volá celým názvom Virgin Hyperloop One a jeho generálnym riaditeľom je od roku 2015 Rob Lloyd.** Hyperloop je ambiciózny a mimoriadny projekt. Koncept verejnej dopravy, ktorá by nielen vysoko efektívna, ale predovšetkým nadštandardne rýchla, sa už dočkáva realizácie v Dubaji. Pôvodne sa špekulovalo aj o strednej Európe, dokonca priamo o Slovensku, táto správa sa však týka iba jeho blízkovýchodnej verzie. Takzvanú kapsulu pre Hyperloop, teda akési postmoderné kupé pre pasažierov, navrhla firma Designworks, kreatívna poradenská spoločnosť koncernu BMW Group. Je to paradoxné, pretože Hyperloop si zvyčajne spájame skôr s Teslou a jej typickými minimalistickými črtami. Minimalistický je aj interiér kapsule, ktorá bola súčasťou podujatia Mesiac inovácií SAE (UAE Innovation Month). Široká verejnosť tak mala po prvýkrát možnosť prezrieť si reálny prototyp Hyperloopu v životnej veľkosti. Na projekte sa okrem Designworks podieľali aj spoločnosti Virgin Hyperloop One a Road and Transport Authority of Dubai (RTA).
Ako uvádza BMW vo svojej tlačovej správe, kapsula na prepravu osôb by vďaka elektromagnetickému pohonu mala vo vákuovom tuneli premávať rýchlosťou až 1 080 km/h. Umožní tak prepravu z Dubaja do Abú Zabí za 12 minút. Spoločnosť Virgin Hyperloop One v súčasnosti rokuje o ďalšej fáze vývoja (Fáza 2) so spoločnosťou RTA s jasným cieľom – postaviť celosvetovo prvý prepravný systém Hyperloop na území Spojených arabských emirátov alebo na Strednom východe. Najväčšou výzvou, s ktorou sa musel tím Designworks popasovať, bolo vytvorenie pohodlného a zaujímavého interiéru bez okien, v ktorom musela byť splnená základná požiadavka – cestujúci musia počas celej jazdy sedieť. Na prvý pohľad veľmi obmedzujúce prostredie pretransformoval tím Designworks na osobnejší priestor s výraznou inklináciou k minimalizmu a postmodernému dizajnu.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.