Má 45 rokov a stále je skvostom: 1973 Porsche 911 Targa

45 rokov a 107-tisíc najazdených kilometrov nezanechali na tomto Porsche prakticky žiadne stopy. Teraz ide do dražby.
Vydané  Text: 
V aukčnom dome Gooding & Company sa aktuálne dostáva do dražby Porsche 911 2.4 E Targa z roku 1973 a predpokladá sa, že budúci majiteľ za ňu zaplatí niečo medzi 200 až 250-tisíc americkými dolármi. Slušná sumička, ak si všimnete, že úplne nová 911 Targa s modernou technikou, zárukou a tak ďalej stojí asi tak polovicu. Aktuálna 911 Targa, ktorú má v predaji značka Porsche, sa predáva od roku 2014 a je priamym pokračovateľom staršieho modelu z roku 1965.
Porsche 911 Targa nie je kabriolet, hoci na prvý pohľad by sa tak mohlo zdať. Targa je označenie atypuckej konštrukcie karosérie, ktorá tvorí akýsi medzistupeň medzi klasickým kabrioletom so sklápacou strechou a pevným stropom. Tento koncept karosérie využívajú napríklad aj automobily Smart Roadster alebo Toyotu Supra. Jedna z vecí, ktoré starý model nemá a ten nový áno, je jedna celkom praktická funkcia: automatické sklápanie strechy. V novej verzii sa zloží vďaka elektrickému pohonu za 19 sekúnd, v 45-ročnom Porsche sa musí majiteľ spoliehať iba na vlastnú zručnosť a svoje dve ruky.
45 rokov staré Porsche so stále aktuálnym a krásnym dizajnom je vybavené 6-valcovým motorom so zdvihovým objemom 2341 kubických centimetrov, obsahuje mechanické vstrekovanie paliva od značky Bosch a disponuje maximálnym výkonom 165 konských síl. Áno, nie je to veľa, veď aj rodinný van Renault Espace sa dnes predáva s výkonom 225 koní, ale tu je reč o aute, o ktorom snívali ešte naši dedkovia! A stále jazdí! Aký lepší dôkaz kvality by sme mohli chcieť?
Najazdených má 66 526 míľ, teda 107 063 kilometrov. To znamená, že každý rok najazdilo priemerne 2 379 kilometrov, čo dáva tušiť, že išlo o sezónne vozidlo a nie auto, ktorým sa jeho majitelia pravidelne dopravovali do práce z luxusnej vily do kancelárie v centre metropoly.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!