Mladík prerobil svoje 40-ročné auto na elektrinu, teraz si chce na tom založiť biznis

Iba 18-ročný Američan z Texasu prerobil svoju Toyotu Celicu z roku 1980 na elektrický pohon, čím jej doprial posmrtný život. Už totiž vôbec nejazdila.
Vydané  Text: 
Toyota Celica z roku 1980 je automobil, ktorý buď oceňujete alebo urputne nenávidíte. Má typický autodizajn 80. rokov 20. storočia, v ktorom sa uplatňovali na dnešného pomery lacné plasty, hranatý dizajn a gýčové doplnky, napríklad „žalúzie“ na zadnom okne. Celica má však svoj charakter a patrí jej miesto v automobilovej histórii. Tá Celica, ktorú vlastnil 18-ročný Adam Lansing, však už mala svoje najlepšie časy dávno za sebou. Získal ju od svojho suseda, ktorému Toyota po rokoch vypovedala službu. Adam ju zobral do parády a pôvodný benzínový motor úspešne nahradil elektrickým.
Elektrický motor je pod prednou kapotou, batérie vzadu. S 30 kWh batériou auto prejde maximálne 210 km. (foto: Adam Lansing, via MotorAuthority)
**Nebola to však záležitosť jedného víkendu**. Adam prerábal auto na elektrický pohon až štyri roky! Práce započal v čase, keď mal iba 14 rokov a peniaze na postupné opravy získaval od brata. Keď mal 16 rokov, auto prvýkrát uviedol do prevádzky. Avšak jeho vynález nevydržal dlho, po prvých testoch ho zradila technika a **trvalo ďalšie dva roky**, kým sa podarilo automobil uviesť do dobrého technického stavu. Lansing tvrdí, že **auto prerábal až 52-krát**. V roku 2017 mu s prestavbou pomohli aj značky Core IV a Wayland’s Plasma Boy, od nich získal sponzorsky 30 kWh Li-Ion batériu. Vďaka tomu má teraz jeho takmer **40-ročná Toyota Celica elektrický dojazd na úrovni až 130 míľ**, teda asi 210 kilometrov.
Elektrický motor je pod prednou kapotou, batérie vzadu. S 30 kWh batériou auto prejde maximálne 210 km. (foto: Adam Lansing, via MotorAuthority)
Mladý Texasan sa teraz snaží o to, aby si z prerábky benzínových áut na elektrické vytvoril živobytie. Držíme teda palce, možno o ňom ešte budeme počuť.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!