Kam všetky tie autá putujú? Škoda iba za tento rok vyrobila už milión áut

Je to pritom už štvrtýkrát po sebe, čo sa Škode podarilo dosiahnuť takýto míľnik v priebehu jedného roka.
Vydané  Text: 
Škoda ešte v posledný októbrový deň informovala o tom, že sa jej podarilo v tomto roku vyrobiť v poradí miliónty automobil. Stal sa ním neprekvapivo Karoq a vzišiel z výrobného závodu v Kvasinách. V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa Škode podarilo tento miliónty automobil vyrobiť už v októbri, takže za zvyšné dva mesiace z roka to budú ďalšie desiatky a desiatky tisíc kusov áut. Kam vôbec všetky tie autá putujú, keď svoje miliónte míľniky každý rok oslavujú aj Mercedes-Benz, Volkswagen, Toyota a mnohé ďalšie automobilky? Tieto autá sa pritom vyrábajú na objednávku a na svoje nové auto musíte neraz ako zákazník čakať pomerne dlhú dobu. O nové automobily je skrátka záujem a zrejme sa to tak skoro nezmení.
Škoda Karoq v bielom laku je miliónty vyrobený automobil od Škody v roku 2017 (foto: Škoda Auto)
Značka Škoda patrí medzi vôbec najstaršie automobilky sveta (od 1895), dnes zamestnáva po celom svete viac ako 26 600 ľudí a predáva na vyše stovke trhov. Sú to čísla, ktoré vedia mnohých prekvapiť – najmä tých, ktorí značku stále vnímajú ako nejakú malovýrobu z Mladej Boleslavi, ktorou však Škoda vlastne nikdy nebola. Od spojenia s koncernom Volkswagen v roku 1991 však výroba vzrástla na sedemnásobok. Aktuálne Škoda vyrába sedem modelov automobilov, najnovším z nich je práve miliónty Karoq. Spolu s ním z výrobných pásov vychádzajú aj Citigo, Fabia, Rapid, Octavia, Superb, Kodiaq a škodovka vo svojej formálnej tlačovej správe ešte stále uvádza aj model Yeti.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.