Toto je najkrajší elektromobil na svete! Jaguar E-Type zo 60. rokov jazdí na elektrinu.

Auto funguje bez problémov!
Vydané  Text: 
Experti z Jaguar Land Rover Classic si na paškál zobrali legendárny Jaguar E-Type. Nešlo však o nejakú obyčajnú renováciu, auto zo šesťdesiatych rokov prerobili na čistý elektromobil. Aj napriek predsudkom musíme priznať, že výsledok nevyzerá vôbec zle!


Najzaujímavejšie na tom je, že technici sa pri prestavbe veľmi nezapotili. Karosériu ani šasi nebolo nutné vôbec upravovať. Akumulátory totiž majú rovnaké rozmery a hmotnosť ako pôvodný šesťvalcový motor XK. Technikom sa navyše podarilo rozložiť hmotnosť batérií a elektromotora tak, aby zodpovedali pôvodnému umiestneniu spaľovacieho motora. Celková hmotnosť prekvapivo klesla, a to až o 46 kilogramov. Celá sústava disponuje výkonom 220 kW (300 k), pričom 40 kWh batéria umožní prejsť až 270 kilometrov na jedno nabitie.


Interiér sa taktiež nevyhol miernej modernizácii. Radiacu páku vymenili za volič smeru a priestor dostali aj digitálne prístroje či moderný dotykový displej. Jedinú exteriérovú zmenu si je možné všimnúť až po naštartovaní, respektíve „zapnutí“ auta. V rámci šetrenia elektrickej energie totiž vymenili klasické svetlomety, ktoré nahradili úspornými LED diódami.


Výsledok ukázali na podujatí s názvom Tech Fest. Na záver už len dodáme, že podobnú prestavbu je možné vykonať na takmer akomkoľvek vozidle s motorom XK, stačí použiť rovnakú elektrickú zostavu ako chalani z Jaguar Land Rover Classic.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »