Filmové autá: Pulp Fiction (1994)

Na akých autách jazdili Bruce Willis, Samuel L. Jackson a John Travolta v legendárnej Tarantinovej snímke?
Vydané  Text: 
Pulp Fiction z roku 1994 patrí medzi skvosty kinematografie, nemôžeme o tom ani diskutovať. Tento film buď nenávidíte alebo milujete, nič medzi tým neexistuje. Napríklad moja žena ho neznáša a točí očami vždy, keď ho už opäť púšťam na notebooku so slúchadlami na ušiach.

Vo filme sa objavilo väčšie množstvo automobilov, nás však zaujímajú tie, ktoré užšie súviseli s hlavnými postavami.

Vincent Vega × Chevrolet Malibu

Chevrolet Chevelle Malibu sa vo filme objavuje dokopy iba na niekoľko sekúnd, avšak v jeho deji predstavuje pomerne významnú pozíciu. Vincent Vega (John Travolta) v ňom vezie sfetovanú Miu Wallaceovú k svojmu dílerovi Lanceovi, aby ju zachránil. Iba niekoľko hodín predtým u dílera „v kanclu“ spomína na to, ako mu Malibu niekto poškodil.

„Pořád jezdíš v tom Malibu?“ „Ani nemluv, víš co mi s ním nějakej parchant udělal? Objel ho klíčem.“ „Ty vole! To je v hajzlu!“ „No to mi řikej. Tři roky to bylo schovaný, pak je to pět dnů venku a nějakej impotentní kripl se na to podepíše.“ „Já bych to rovnou zabíjel. Žádnej soud, žádná porota, rovnou na popravu.“



Ide o Chevrolet Chevelle Malibu z roku 1964, krásny kus auta vyrábaný v troch generáciách rokoch 1963 až 1978. Vo filme sa objavuje prvá generácia v červenom laku karosérie vo variante kabriolet. Vyrábal sa pritom aj ako sedan, kupé, 2- a 4-dverový hardtop a tiež ako station wagon. Motory boli šialené, so zdvihovým objemom od 3,2 do 6,5 litra a kombinované boli s iba 2- až 4-stupňovými prevodovkami.

Bruce Willis × Honda Civic

Keď Butch odchádza zo svojho starého bytu s dobrou náladou, že to prežil, púšťa si veselú country hudbu v starej Honde Civic. Ide o druhú generáciu Civica vo variante hatchback z roku 1980, ktorá sa vyrábala v rokoch 1979 až 1983. Táto generácia sa vyrábala aj ako sedan a station wagon, teda kombi a tiež v odolnom variante Country s otrasným dreveným obložením karosérie a s príšerným umiestnením vonkajších spätných zrkadiel na prednej kapote.



Boxer Butch tento Civic nešetril: po tom, čo ním zrazil svojho bývalého šéfa, pána Veľkého, narazil na križovatke do krásneho bronzového Chevroletu Camaro z roku 1976. Podľa záberov usudzujem, že bol tento Civic vybavený manuálnou prevodovkou (robila sa 4-stupňová a tiež ako 3-stupňový automat) a podľa zvuku počas štartovania naftovým motorom (o tom však nie som úplne presvedčený).

Po peripetiách v pivnici Bruce Willis nadadá na motorku Harley-Davidson FXR Super Glide z roku 1986.


Jules Winnfield × Chevrolet Nova × Marvinova hlava

Keď Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) šoféruje svoj Chevrolet Nova, na prednom sedadlom vezie aj Vincenta Vegu a na zadnom sedadle informátora Marvina. Marvin v tomto filme nedopadol dobre, nešťastnou náhodou mu Vincent strelí do hlavy. Asi nejaký hrbol na ceste alebo čo (fanúšik pochopí).

So zakrvaveným Chevroletom Nova z roku 1974 ide dvojica mafiánov do domu kamaráta Jimmyho, ktorého si zahral sám Quentin Tarantino. Z pochopiteľných dôvodov nebudem citovať ten úžasný trialóg o káve a sklade, ale ak ho nepoznáte, odporúčam vám si ho pozrieť. Bola to reč ako víno.



Chevrolet Nova sa nazýval aj Chevrolet Chevy, s prestávkou sa vyrábal medzi rokmi 1961 až 1988, celkovo v až piatich generáciách. Herci z Pulp Fiction sa vozili v tretej generácii, ktorá sa od tej prvej líšila kompaktnejším vzhľadom prednej časti, najmä svetlometov.

Ten, kto celú situáciu s Marvinovou hlavou vyriešil, bol pán Wolf. Ten jazdil šialenými rýchlosťami na svojom Ford Ranger z roku 1983 Acura (Honda) NSX z roku 1992.





Pomôckou pri určovaní vozidiel z filmu Pulp Ficton bola databáza IMCDb.org.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »