Cyklista na červenej verzus auto. Kto vyhral?

Video z palubnej kamery z Kanady sa stalo internetovým hitom. V porovnaní s mnohými inými je vinník tejto nehody úplne zrejmý a záznam poukazuje na potrebu väčšej obozretnosti na cestách.
Vydané  Text: 


Na videu nižšie môžete bez akýchkoľvek obáv z nevhodného obsahu vidieť zrážku cyklistu s autom v meste. Nikto sa pri nej nezranil, nikde žiadna krv, žiadne zlomeniny a ani ľudia v bezvedomí. Neznamená to však, že vážnosť havárie možno podceňovať, práve naopak – video by malo byť ďalším mementom toho, že obozretnosti na cestách nie je nikdy dosť a je potrebné dodržiavať pokyny svetelnej signalizácie.

Na zázname vidieť cyklistu, ktorý sa snažil prejsť cez prechod pre chodcov aj napriek tomu, že mu červené svetlo prikazovalo stáť. Nerešpektovanie červenej, eventuálne nepozornosť a prehliadnutie semaforu malo za dôsledok, že do cyklistu z jeho pravej strany narazilo auto. Rýchlosť automobilu nebola priveľmi vysoká, odhadujeme 40 km/h a po zrážke vodič núdzovo brzdil. Cyklista sa prekotil na prednú kapotu a skĺzol ku kolesám, jeho bicykel však nebezpečne odletel asi sedem metrov k chodcovi, ktorý čakal na svoju zelenú.



Z videa to vyzerá, že sa cyklistovi nič vážnejšie nestalo, pretože sa okamžite postavil na vlastné nohy. Aj v takýchto situáciách je však nevyhnutné zavolať na číslo 112, pretože hoci na prvý pohľad niekto nebol zranený, môže mať vnútorné poranenia alebo udretú hlavu a otras mozgu, ktorý sa nemusí prejaviť hneď.

Druhým pohľadom je fakt, že bicyklel po zrážke s autom letel vzduchom a dopadol na chodník iba niekoľko centimetrov od úplne nevinného chodca. Bicykel s hmotnosťou niekoľko kilogramov a z kovu by vedel nezainteresovanému človeku veľmi vážne ublížiť, dokonca ešte viac, ako automobil cyklistovi.

Nezabúdajte, že na cestách nie ste jediní a aj keď sa na prvé zhladnutie zdá vozovka prázdna, červená na semafore má svoje opodstatnenie. V tomto prípade bol popri prechode pre chodcov vyznačený pás pre cyklistov, ale netreba zabúdať ani na to, že cyklista na prechod pre chodcov nepatrí a keď už, tak by mal bicykel tlačiť vedľa seba.








Pokračujte na ďalší príspevok »