Jaguar predstavil nový E-Pace šialeným spôsobom, spravil otočku vo vzduchu

Nový Jaguar E-Pace je menší ako F-Pace, dokonca výrazne: má dĺžku iba 4395 milimetrov. Za nízku hmotnosť automobil vďačí hliníkovej karosérii a použitiu horčíkovej zliatiny.
Vydané  Text: 


Skvelá dynamika, efektívne tlmiče, odolný podvozok, nízka hmotnosť a vysoký výkon – to všetko bolo potrebné na to, aby Jaguar v doslova šialenej forme predstavil nové prémiové kompaktné SUV E-Pace. Spravil s ním otočku vo vzduchu, takzvaný barrel roll a pokoril ním predchádzajúci Guinessov rekord. SUV preskočilo 15,3 metra a spravilo otočku okolo svojej horizontálnej osi o 270 stupňov.

Nový Jaguar E-Pace je menší ako F-Pace, dokonca výrazne: má dĺžku iba 4395 milimetrov. Za nízku hmotnosť automobil vďačí hliníkovej karosérii a použitiu horčíkovej zliatiny. Batožinový priestor má kapacitu minimálne 577 litrov, čo vzhľadom na veľkosť vozidla nie je vôbec zlé.



Jaguar E-Pace je štandardne vybavený pohonom predných kolies, za príplatok je možné získať aj pohon všetkých štyroch. Adaptívny podvozok umožňuje jazdu v jazdných módoch Normal, Dynamic, Eco a Rain, Ice & Snow, pričom očividne dokáže byť naladený aj na brutálny terén – dokazuje to video nižšie, v ktorom dostali tlmiče poriadne zabrať. Nevedno, či bol po tomto čine automobil aj naďalej bezproblémovo pojazdný.



Čo je zaujímavé, kompaktné SUV sa bude predávať nielen s automatickou prevodovkou ZF s 9 stupňami, ale aj so 6-stupňovým manuálom. Kto chce s automobilom jazdiť na okruhoch a užívať si extra dynamickú jazdu, tomu by mal manuál vyhovovať. Pod kapotou E-Pace sa budú objavovať výhradne štvorvalcové motory Ingenium s preplňovaním, konkrétne zážihové 250- a 300-koňové, naftové s výkonmi 150, 180 a 240 koní.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!