Túto fotku pozná asi každý. Viete, aký je za ňou príbeh?

Pochádza ešte z roku 2005 a je dielom nevšedného rakúskeho umelca.
Vydané  Text: 
„Fat Car“ od umelca Erwina Wurma (foto: galéria Xavier Hufkens)

**Fat car, tučné auto, je dielom Erwina Wurma, sochára z Rakúska. Tento umelec patrí dokonca medzi vôbec najúspešnejších rakúskych sochárov, venuje sa rozširovaniu konceptu sochárskeho umenia ako takého. Jeho diela sú ukážkou toho, že sa mu to celkom darí.** Slávnu fotku tučného Porsche v krásnej červenej farbe pozná asi každý, internetom koluje už viac ako desať rokov. Wurm uviedol toto dielo na exhibícii na prelome marca a apríla 2005 v galérii Xavier Hufkens a vzbudil záujem zrejme celého sveta.

„Fat Car“ od umelca Erwina Wurma (foto: galéria Xavier Hufkens)

O tom, že bol Wurm nejakým spôsobom uletený, svedčila už jeho kniha z roku 1993 o tom, ako za osem dní pribrať dve konfekčné veľkosti. Aj to bolo umenie a o osem rokov neskôr prejavil svoje rozhorčenie (alebo nadšenie, kto vie?) nad svetom bohatstva, nadbytku a z toho vyplývajúcej obezity. Automobil značky Porsche vyrobil s pomocou polystyrénu a sklených vlákien naozaj precízne, dokonca svojmu dielu doprial aj normálny karosársky lak.

„Fat Car“ od umelca Erwina Wurma (foto: galéria Xavier Hufkens)

Iná jeho výstava s názvom One Minute Sculptures sa tiež teší popularite. Mala za cieľ predstaviť sochy v ich novej podobe, ktorá bude pôsobiť dynamicky a nie ako statický objekt. Živých ľudí – dokonca návštevníkov galérie – nechať stáť v absurdných polohách vzhľadom k bežným každodenným objektom. Ide napríklad o mužaležiaceho pod stoličkou tak, že mu jedna z jej nôh tlačí na oko, ženu nabodnutú na dlhej palici, ženu ležiacu na pomarančoch a podobne. Skrátka, umenie vo svojej čudnej, napriek tomu oceňovanej forme.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.