TECHNOLÓGIE / PORADŇA

Android Auto 11 je už v obehu pre vybraných beta testerov. Môžete si ho ale stiahnuť už teraz, uvádzame postup

Google vydal novú verziu svojej obľúbenej aplikácie do auta Android Auto. Ak nechcete čakať na automatickú inštaláciu, môžete ju používať už hneď.

Android Auto 11 prináša inovácie, podľa beta testerov však nie sú na prvý pohľad veľmi nápadné.
Vydané  Text: 

Google v automobilom priemysle a doprave

Iba pred niekoľkými týždňami spoločnosť Google zapracovala do svojej služby Google Mapy funkciu zobrazenia dostupnosti a obsadenosti nabíjacích staníc pre elektromobily a plug-in hybridy a následne zaviedla funkciu vyobrazenia maximálnej dovolenej rýchlosti s porovnávaním aktuálnej rýchlosti vozidla podľa GPS.

Ide o užitočné funkcie, ktoré dokážu do určitej miery alternovať funkcie automobilov, ktoré buď nie sú vybavené funkciou rozpoznávania dopravného značenia, alebo z akýchkoľvek dôvodov táto funkcia práve nie je k dispozícii.

V prípade nabíjacích staníc zasa ide o veľmi praktickú pomôcku pre všetkých majiteľov nabíjacích automobilov, ktorí si takto vedia nielen naplánovať vhodnejšie trasy, ale aj v predstihu vedieť, či bude nabíjacia stanica k dispozícii na použitie a či sa zhodujú jej konektory s automobilom.

Najnovšie sme sa dočkali novej už 11. verzie systému Android Auto.

Android Auto je rozhranie, ktoré umožňuje pohodlné a bezpečné používanie mnohých funkcií smartfónov so systémom Google na obrazovke auta. Niektoré automobilky, napríklad BMW, dokáže prenášať pokyny z navigácie spustenej v Android Auto prenášať na prístrojový panel a head-up displej, čím sa použiteľnosť tohto programu významne zlepšuje.

Používatelia telefónov s Google Android vo verzii 10 alebo vyššej však boli ukrátení o možnosť nainštalovať si tento program svojpomocne – stal sa jedným zo systémových komponentov a proces aktualizácie prebieha automaticky, bez zásahu používateľa.

Od minulého týždňa môžu beta testeri Androidu používať novú verziu aplikácie Android Auto s číslom 11. Napriek tomu, že niektorí používatelia očákávali dramatickejšie inovácie, ale napríklad možnosť rozšíriť Android Auto aj na prístrojový panel a fakticky prevziať kontrolu nad jeho dizajnom, chýba. Prví používatelia teda potvrdzujú, že rozdiely medzi verziami 10 a 11 skôr kozmetické, ale možno je to len príprava na ďalšiu veľkú aktualizáciu.

Google neposkytuje zoznam zmien v najnovšej beta verzii rozhrania Android Auto 11, no zvedaví vývojári ho našli. Medzi nové funkcie zavedené aktualizáciou údajne patria:

  • Vylepšená funkcia „nerušiť“.
  • Rozhranie Android Auto vo vašom aute môže bežať v tmavom režime bez ohľadu na nastavenia v telefóne.
  • Opravené chyby a prevádzková efektivita aplikácie.

Kritici ale pripomínajú, že v bezdrôtovom Android Auto naďalej chýba funkcia jednoduchého vypnutia (teraz musíte natvrdo vypnúť Bluetooth, čo môže byť nežiadúce). Je to dôležité, ak zlyhá bezdrôtové pripojenie a chcete namiesto toho použiť kábel alebo ak chcete pripojiť iný telefón.

Nová verzia údajne nepodporuje automatické preberanie tapety z obrazovky mobilu na obrazovku v aute, čo je estetická záležitosť, no pre mnohých nepochybne dôležitá.

Čo robiť, ak nie sme beta testermi systému Android?

Ak nemáte členstvo v programe beta testovania nových produktov Google, môžete trpezlivo čakať na aktualizáciu (od verzie Android 10 to prebehne automaticky) alebo ak ste zvedaví, sami si nainštalujte beta verziu apky. Je to jednoduchšie, ako si myslíte.

Android Auto vo verzii 11.0.134743-release.daily

Návod: Ako nainštalovať Android Auto 11

Stačí prejsť na jednu z bezpečných webových stránok, ktoré poskytujú inštalátorom rozšírenie .apk, a vybrať verziu pre Android Auto 11.0.1347 beta. Na stránkach APKMirror  a  Softpedia sa objavil 25. novembra 2023.

Keď stiahnete aplikáciu do telefónu (my sme využili verziu 11.0.134743-release.daily) v priečinku „Downloads/Stiahnuté a inštalačný súbor sa pokúsite otvoriť, Android sa vás spýta, či chcete povoliť inštaláciu aplikácií s neznámych zdrojov, pre tento prípad toto obmedzenie vypnite a po inštalácii ho opäť zapnite.

Zvyšok by mal prebehnúť automaticky a teraz môžete používať najnovšiu beta verziu rozhrania Android Auto. Nie je potrebné odstraňovať starú verziu súboru apk. Dokonca aj na starších telefónoch to systém urobí automaticky.

Na záver je vhodné dodať, že beta verzie sú pokročilé, no stále testovacie verzie programov. Mali by byť bezpečné a nespôsobovať žiadne kritické chyby, no pri ich používaní sa môžu vyskytnúť aj menšie, ktoré sa budú prejavovať napríklad konkrétne na vašom zariadení.

Práve toto je úloha beta testovania – vyladiť aplikáciu tak, aby bola spoľahlivá, bezpečná a funkčná na širokom spektre zariadení.

Mimochodom, práve toto je obrovská výzva, ktorá odlišuje spoločnosti Google a Apple. Zatiaľ čo softvér od Apple je prevádzkovaný na striktne obmedzenom množstve zariadení a s výkonným hardvérom, čo uľahčuje ladenie, Google Android beží na miliardách zariadení početných tisícov značiek a násobného množstva modelov. Vyladiť softvér pre takto rozmanité spektrum elektronických produktov je úloha, ktorá presahuje konvenčné projektové plánovanie.

Aby ste mohli Android Auto 11 využiť, musíte ho pripojiť k automobilu s podporou tohto pripojenia. Spravidla automobily, ktoré podporujú Apple CarPlay, majú aj Android Auto. Akonáhle spustíte Android Auto 11 na svojom mobile, na obrazovke v automobile sa už bude zobrazovať táto nová verzia aj bez toho, aby ste v aute robili akékoľvek zmeny.

Upozorňujeme však, že sa môže stať aj to, že aplikácia vypovie službu a vy nebudete môcť Android Auto použiť vôbec – to je riziko použitia beta verzie.

My sme Android Auto 11 nainštalovali do smartfónu Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G a prepojili ho s Mercedes-Benz EQE SUV so systémom MBUX, ktoré máme tento týždeň v redakčnom teste. Služba funguje zatiaľ spoľahlivo a fotografie nového Android Auto 11 neskôr doplníme do tohto príspevku.

Aktualizácia:





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.