PORADŇA / FINANCIE

Ako zarábať na vlastnom vozidle: Aktívny a pasívny príjem pre motoristov

Príjmy z vlastníctva automobilu sú realistické a v zásade sa delia na pasívne a aktívne.

Zatiaľ čo tie pasívne sú pomerne nízke, aktívnymi môžu motoristi zarobiť viac, než je ich výplata v zamestnaní.
Vydané  Text: 

V dnešnej dobe, kedy automobily predstavujú dôležitú súčasť každodenného života, mnoho motoristov si kladie otázku, ako z ich vozidla vyťažiť viac ako len náklady na jeho prevádzku.

V tomto článku sa budeme venovať možnostiam, ako zarábať na vlastnom aute a vytvoriť tak aktívny alebo dokonca pasívny príjem.

Aktívny príjem

Prihlásenie sa k niektorej platforme pre zdieľanie áut – Carsharing

V posledných rokoch sa platformy pre zdieľanie áut stali populárnymi a poskytujú motoristom príležitosť zarábať peniaze. Tieto platformy umožňujú vlastníkom áut prenajímať ich iným ľuďom na krátke obdobie. Ak máte voľné vozidlo, môžete si zaregistrovať svoje auto na takejto platforme a získať príjem z jeho prenájmu. Buď môžete vodiť vozidlo sami, alebo ho prenajímať iným osobám na určené obdobie. Na Slovensku zatiaľ tento spôsob mikropodnikania nie je zaužívaný, ale zrejme ho čaká rozmach. Zatiaľ je možné uvažovať nad poskytovaním vlastného vozidla do konvenčného prenájmu, čo sa môže vyplatiť najmä v prípade úžitkových vozidiel. Sú tu aj riziká, ako nevrátenie vozidla, jeho poškodenie alebo neskôr prichádzajúce pokuty ukladané v rámci objektívnej zodpovednosti, ktoré si budete musieť doriešiť so zákazníkmi sami. Základom je teda riadna zmluva a preventívna znalosť svojich možností z hľadiska práva.

Poskytovanie prepravných služieb

Ďalšou možnosťou je poskytovanie prepravných služieb. Môžete sa pripojiť k platforme pre zdieľané jazdy alebo poskytovať taxislužbu. Tieto platformy umožňujú motoristom získať príjem tým, že prepravujú ľudí z jedného miesta na druhé.

Inzercia

Je dôležité skontrolovať dbať na riadnu legalizáciu takýchto príjmov a významnou položkou v takomto podnikaní môže byť poistenie.

Kuriérske služby

V prípade, že sa cítite pohodlne pri cestovaní po meste a máte voľný čas, môžete sa stať kuriérom s vlastným autom. Rôzne spoločnosti ponúkajú kuriérske služby a hľadajú ľudí, ktorí dokážu doručiť balíky či tovary v určenom termíne. Vlastné auto vám umožňuje flexibilne vykonávať túto prácu a zarábať si na základe počtu doručených objednávok.

Nie je to ľahká práca a vyžaduje, aby ste takéto príjmy riadne legalizovali, či už založením živnosti alebo inak zmluvne so svojím zamestnávateľom, ale pre mnohých môže byť takáto práca skôr vykúpením – ak doteraz pracoval ťažšie.

Ak vlastníte auto, môžete na ňom zarobiť peniaze, ale žiada si to zodpovednosť v legalizácii príjmov i samotnom podnikaní.

 

Pokračujte na druhú stranu článku, v ktorej sa venujeme pasívnemu príjmu z vlastníctva auta.



Stránky: 1 2







Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.