SUV versus crossover: Kedy sa ktorý oplatí kúpiť?

Neviete sa vyznať v množstve typov podvozkov a vybrať si ten správny model pre vaše potreby?

Prečítajte si náš článok a zistite, aký je rozdiel medzi SUV a crossoverom a klady a zápory oboch typov.
Vydané  Text: 

Čo je SUV?

SUV je skratkou pre Sport Utility vozidlo, čiže športové úžitkové vozidlo. SUV autá kombinujú výhody nákladného auta a limuzín. Najjednoduchšie ich rozoznáte podľa vyššieho podvozku a vyššej svetelnej výšky. Väčšina využíva aj pohon všetkých štyroch kolies (4×4), vďaka tomu si poradia aj s náročnejším terénom. Hoci boli pôvodne navrhnuté na zdolávanie ťažkých terénov, dnes sú najmä populárne ako rodinné vozidlá, a to vďaka ich priestrannosti a pohodlnosti.

Výhody

  1. Schopnosť zdolávať nedostupnejšie terény – Vlastníte chatu so zlou prístupovou cestou? SUV je určite správna voľba. Bez problémov si poradí so snehom, strmým svahom či blatom.
  2. Veľa priestoru v interiéri – tieto vozidlá sú známe svojou veľkou vnútornou kapacitou. Pohodlne sa do nich pobalí väčšia rodina s väčším množstvom batožiny, čo je ideálne na dlhšie cesty či dovolenky.
  3. Bezpečnosť – Vďaka svojej väčšej hmotnosti a robustnejšej konštrukcii sú často považované za bezpečnejšie vozidlá, najmä v prípade havárií. Aj kvôli vyššej cene si výrobcovia môžu do nich dovoliť dať pokročilejšie bezpečnostné technológie.
  4. Lepší výhľad – Aj vyššie sedenie, vďaka ktorému máte ako vodič lepší rozhľad na cestu prispieva k zvýšenej bezpečnosti a pohodliu počas jazdy.

Zdroj: pexels.com

Nevýhody

  1. Vyššia spotreba paliva – Práve kvôli vyššej hmotnosti a vyššiemu podvozku, ktorý vytvára väčší odpor, si za pohonné hmoty priplatíte. Môžete si však zadovážiť už elektrické SUV vozidlá, ktoré túto nevýhodu eliminujú.
  2. Horší environmentálny dopad – Kvôli robustnejšej konštrukcii majú SUV aj vyššiu spotrebu.

Čo je crossover?

Crossover ponúka kombináciu SUV a osobných vozidiel. Vďaka podobnej konštrukcii ako SUV ponúkajú vyššie sedenie a väčší vnútorný priestor. Sú však vyrobené na rovnakom podvozku ako osobné autá, preto ovplývajú lepšou jazdnou dynamikou a efektívnejším palivovým hospodárstvom. A to najmä preto, lebo väčšinou nevyužívajú pohon všetkých 4 koliesa a nie sú určené na jazdu v náročnom teréne.

Zdroj: unsplash.com

Výhody

  1. Komfort počas celej jazdy – vďaka vyššiemu sedeniu do nich ľahšie nastúpite. No narozdiel od SUV, majú aj napriek vyššiemu podvozku často menšiu spotrebu, pretože majú menšiu hmotnosť.
  2. Tvarovateľnosť – sú ideálne rodinné auto, pretože si v nich sklopiť zadné sedadlá, vďaka čomu získate viac priestoru ako napríklad v combi.
  3. Dostupnosť – patria medzi populárne modely, preto si môžete vyberať z modelov od rôznych značiek.

Nevýhody

  1. Nezvládnu ťažší terén – Aj keď sú na prvý pohľad crossovery robustnejšie, nemajú takú dobrú schopnosť zvládať ťažké terény. Preto ich aj väčšinou nájdete pod označením mestský crossover.
  2. Cena – Niektoré modely môžu byť drahšie ako sedany alebo hatchbacky s porovnateľnou výbavou.

Či už sa rozhodnete pre jeden, alebo druhý typ vozidla, je len na vás. Dôležité je, aby spĺňal všetky požiadavky, ktoré od auta vyžadujete. Výhody a nevýhody sa tiež líšia od automobilky, a tak si vždy najskôr porovnávajte konkrétne modely a triedy.

Inzercia









Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.