Technické údaje Peugeot 508 1.6 THP GT


Autonómne automobily sú budúcnosť, ktorej sa nevyhneme. Automatizácia sa už dávno stala súčasťou našich každodenných životov a samojazdiace dopravné prostriedky sú iba prirodzenou evolúciou.

Samojazdiace funkcie v primeranej miere, bez nepraktických futuristických doplnkov a dizajnových špekulácií. Taká je už dnes vyvíjaná technológia od značky Volvo Trucks, ktorá pomôže pracovníkom odvážajúcich odpad z obývaných miest. Práve miera autonómnosti je v tomto prípade kľúčová, pretože nevylučuje človeka ako pracovníka a šoféra. Funkcia automatickej jazdy je doplnkom, ktorý vie byť užitočný a bude sa podieľať na zvyšovaní efektivity práce.

Technológia od Volvo Trucks funguje tak, že šofér smetiarskeho kamióna príde aj s vozidlom na začiatok ulice, na ktorej má zozbierať odpad. Vystúpi z vozidla, zapne autopilota a kamión prejde k ďalšiemu domu sám. Dokáže sa pritom vyhnúť prekážkam a počkať až do chvíle, kedy je odpad zozbieraný. Výhodou tohto riešenia je predovšetkým to, že na zber odpadu z miest bude stačiť iba jeden človek. Dnes sú potrební minimálne dvaja pracovníci, jeden vodič a druhý, ktorý manipuluje so smetnými nádobami.

Samozrejme, každý pokrok so sebou prináša aj určité nevýhody. Hovorí sa, že keď sa rúbe les, lietajú aj triesky. Tými trieskami sú v tomto prípade personálne škrty, ktoré by masívny rozvoj automatickej mobility mohol priniesť. Ľudia, ktorí sú dnes vodiči z povolania, by si museli hľadať iné uplatnenia, respektívne nájsť iné spôsoby, ako sa v rovnakom pracovnom prostredí nestratiť.

Testovanie autonómnych smetiarskych vozidiel prebieha už teraz vo Švédsku.

ZnačkaPeugeot
Model508
Typ1.6 THP GT
Rok výroby/modelový ročník2019
Dĺžka4 750 mm
Šírka1 860 mm
Výška1 410 mm
Rázvor2 841 mm
Prevádzková hmotnosť 1 564 kg
Užitočné zaťaženie 2 001 kg
Objem batožinového priestoru (min.) 487/ 1 537 dm3
Objem batožinového priestoru (max.) dm3
Max. výkon225 165 kW
Max. výkon pri5 500 ot./min
Max. krútiaci moment300 Nm
Max. krútiaci moment pri1 900 ot./min
Max. rýchlosť250 km/h
Zrýchlenie 0-100 km/h7,3 s
Palivobenzín
Objem valcov 1 598 cm3
Usporiadanie valcov50
Počet valcov4
Poháňaná nápravapredná
Typ prevodovkyautomatická
Počet prevodových stupňov8
Kombinovaná spotreba5,4 l/100 km
Emisie CO2131 g/km
Cena37 490/44 960

Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!