Volkswagen ID.4: Vybrali sme to podstatné, čo vás zaujíma o revolučnom SUV NA ELEKTRINU

Volkswagen ID.4. Ďalší člen elektrickej rodiny VW – tento raz v najpopulárnejšom segmente. Ako vyzerá život na vysokej nohe a s elektrickým napätím?
Vydané  Text: 
* **Športový vzhľad, vyšší podvozok, komfort, priestor pre rodinu a elektrická jazda**. Volkswagen ID.4 prináša do elektrického sveta variabilitu a aj nový typ emócií. * **Sofistikovaná aerodynamická karoséria** s koeficientom odporu vzduchu iba 0,28 sa stará o nízku spotrebu energie. Jej tvary inšpirovala príroda. * **Elektromotor s výkonom 150 kW (204 k)** zaručuje svižnú a okamžitú akceleráciu. Z 0 – 100 km/h zrýchli ID.4 za 8,5 sekundy. * **S dojazdom do 522 km** so 77 kWh batériou a s rýchlym nabíjaním to môže byť vaše jediné auto v rodine. SUV je niečo ako lámač ľadov. Ľudia majú vysokú tendenciu sa do nich zamilovať a **ID.4 hrá na city**. A robí to dobre. Jeho futuristická, ale zároveň jednoduchá a nadčasová karoséria sa výborne vyníma na zvýšenom podvozku. Inžinieri a dizajnéri si dali záležať, aby vyššia stavba karosérie negatívne neovplyvnila aerodynamiku, takže tá je na skvelej úrovni. Volkswagen ID.4 je auto, ktoré si v najvyššej špecifikácii so 77 kWh batériou môžete pokojne kúpiť ako **jediné auto do rodiny**. Jeho maximálny dojazd je na úrovni 522km, čo spolu s rýchlym 125 kW nabíjaním a neustále sa rozrastajúcou infraštruktúrou čoraz rýchlejšie zlepšuje jeho každodennú využiteľnosť. Za 30 minút rýchleho nabíjania získate dojazd ďalších 320 km. Netreba zabudnúť ani na **komfortné prvky** tohto elektrického Volkswagenu: neustále online pripojenie vám umožňuje auto čiastočne ovládať cez aplikáciu v mobile. Máte pod kontrolou nabíjanie, zamykanie, polohu, kúrenie a klimatizáciu, plus všetky užitočné informácie k tomu. Niet nad lepší pocit, sadnúť za mrazivého rána do auta plne nabitého lacnou nočnou energiou, ktoré je v čase odjazdu vyhriate na stanovenú teplotu. O batériu sa nemusíte báť. Volkswagen garantuje, že bude mať aspoň 70 percent svojej kapacity aj po 8 rokoch/160 000km. **Nezabudlo sa ani na high-tech výbavu**. Veď sedíte v aute budúcnosti. Asi najzaujímavejší prvok je head-up displej s rozšírenou realitou. Tešiť sa môžeme aj na Matrix LED svetlomety IQ.Light a prepracované OLED zadné svetlá s 3D efektom. **O bezpečnosť sa starajú systémy IQ.Drive**, aby sa autá mohli navzájom informovať o dopravnej situácii a prípadných nebezpečenstvách. Volkswagen ID.4 bude v ponuke až v deviatich predkonfigurovaných verziách: ID.4 Pure, City, Style, Pro, Life, Business, Family, Tech a Max. Samozrejmosťou je aj špeciálna uvádzacia verzia ID.4 1ST. **Základné modely ID.4 ponúkajú elektromotor iba vzadu**, menšiu a ľahšiu batériu s kapacitou 52 kWh a výkon 109 alebo 125 kW (148 alebo 170 k). Tieto pohonné jednotky sú dostupné pre verzie ID.4 Pure, City a Style. Všetky ostatné verzie využívajú väčšiu batériu s kapacitou 77 kWh a výkonom 150 kW (204 k). **Neskôr príde na trh aj ID.4 s dvoma elektromotormi** a teda pohonom všetkých štyroch kolies, ktorý ponúkne výkon okolo 200 kW (272 k). A možno príde aj športová verzia R. #### Pozrite sa s nami na jednotlivé fakty a vlastnosti o VW ID.4, ktoré z neho robia tak pôsobivý automobil:
#### Platforma MEB Výhoda škálovateľnej elektrickej platformy MEB spočíva v možnosti umiestniť na ňu rôzne typy karosérie. Volkswagen ID.4 využíva rovnaký rázvor ako menší ID.3, avšak ponúka podstatne viac priestoru.
#### Excelentné jazdné vlastnosti Batéria v podlahe znamená nízko uložené ťažisko auta. To má obratom za následok veľmi dobré jazdné vlastnosti. Auto s nízkym ťažiskom sa menej nakláňa v zákrutách a stačia mu tak mäkšie pružiny na dosiahnutie požadovaných jazdných vlastností. Rozloženie hmotnosti sa približuje k ideálnemu pomeru 50 : 50 medzi nápravy, čo prispieva k skvelej ovládateľnosti.
#### Vysoká tuhosť a bezpečnosť Batéria je uložená v hliníkovom obale, ktorý funguje ako štrukturálny prvok karosérie a zvyšuje jej tuhosť. Taktiež chráni posádku aj samotnú batériu pri bočnom náraze. #### Priestor na priestor Elektromobil má úplne iné požiadavky na umiestnenie jednotlivých prvkov pohonu. Elektromotor je malý, prevodovka nepotrebná, výfuk taktiež a batéria sa nachádza v podlahe. To znamená, že kabína môže byť väčšia a poskytovať viac priestoru pre posádku a batožinu. #### Priestor pre predné kolesá Keďže predným kolesám neprekáža motor, môžu sa **vytočiť do extrémneho uhla** a prepožičať tak modelu ID.4 mimoriadne dobré manévrovacie schopnosti. **ID.4 je obratné ako oveľa menšie auto**. Otočí sa na kruhu s priemerom iba 10,2 metra.
#### Ideálne proporcie, jednoznačne SUV * Rázvor: 2 766 mm * Dĺžka: 4 584 mm * Šírka: 1 852 mm * Výška: 1 612 mm * Svetlá výška: 160 mm * Kolesá: Ø 18 – 21 palcov * Batožinový priestor: 543 – 1 575 l
#### Vyrobený v najkrajšej továrni na svete Volkswagen ID.4 sa vyrába v Priesvitnej továrni vo Zwickau v Drážďanoch. Táto továreň vznikla pôvodne pre produkciu najluxusnejšieho Volkswagenu všetkých čias – modelu Phaeton. Steny v továrni sú sklenené, aby sa zákazníci mohli chodiť pozerať na proces výroby ich vozidla, podlahy drevené a panuje tu uvoľnená atmosféra, aby bola kvalita produkcie čo najvyššia.
Dnes sa továreň orientuje na výrobu hybridných modelov a elektromobilov vrátane modelov ID. V blízkej budúcnosti sa má továreň špecializovať už iba na výrobu elektrických vozidiel.
#### Dotyky Čaro ovládania elektromobilu spočíva v jeho jednoduchosti, a tak chceli dizajnéri tento princíp preniesť aj do interiéru. Jeho koncepcia je do veľkej miery podobná s modelom ID.3. Ovládacích prvkov je tu čo najmenej. Tlačidlá nahradili dotykové plochy, ktoré sa dajú ovládať aj gestami. Ťuknutie dvoma prstami na ovládanie klimatizácie aktivuje vyhrievanie sedadiel. Hlasitosť autorádia zvýšite potiahnutím prstom po vyhradenej ploche. Dotykom sa nielen zapína, ale aj reguluje intenzita svetla čítacej lampičky v interiéri. Dotykové plôšky nájdete aj na volante. Tu sú kombinované s tlačidlami. To znamená, že si môžete vybrať, či vám viac vyhovuje stláčanie, alebo chcete jednoducho rýchlo pridať hlasitosť potiahnutím prstom po dotykovej plôške na volante. Ovládanie je jednoduché a intuitívne. Koniec koncov, rovnaké používate už roky na svojom telefóne.
#### Head-up displej s rozšírenou realitou Všetky dôležité informácie sa premietajú priamo na čelné sklo do zorného poľa vodiča. K dispozícii je aj systém rozšírenej reality, ktorý premieta napríklad navigačné šípky akoby priamo na miesto, kde máte odbočiť. Pole rozšírenej reality má uhlopriečku až 70 palcov.
#### Inteligentná stredná konzola Má v sebe držiaky na poháre, ako aj priestor na mobilný telefón aj s bezdrôtovým nabíjaním. Za príplatok sa jej zadný priestor dá variabilne predeľovať a odkladací priestor na mobil je podsvietený. Pre zadných pasažierov v tom prípade pribudnú dve USB-C zásuvky.
#### Náladové osvetlenie V noci si môžete kabínu svojho ID.4 osvetliť viacúrovňovým tlmeným náladovým svetlom. K dispozícii je desať farieb a farebných kombinácii. Je to na vás!
#### ID. Light Jednoduché animované svetielko pod čelným sklom vám pomôže pri navigácii a komunikácii s autom. #### 5,3-palcový displej pred vodičom Zobrazuje len tie najdôležitejšie informácie a pokyny v maximálne jednoduchej a dobre čitateľnej forme
#### Hlavná obrazovka Jej základná uhlopriečka je 10 palcov. Za príplatok je k dispozícii 12-palcová verzia.
#### Bezpečné a pohodlné sedadlá Sedadlá v modeli ID.4 spĺňajú tie najvyššie bezpečnostné štandardy. Poskytujú prvotriednu ochranu pred poranením krčnej chrbtice. A len tak mimochodom, aj perfektne vyzerajú! #### Podľa seba Interiér ponúka niekoľko farebných kombinácií. Je iba na vás, ktorú si zvolíte.
#### Batožinový priestor Je plne variabilný, s rovnou podlahou a objemom od 543 až po 1 575 litrov po sklopení sedadiel.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!