VIDEO: 8 monopostov búralo na rovnakom mieste. Formula E má za sebou ďalší bizarný moment

Formula E opäť púta pozornosť. Preteky v Soule nedokončilo až 9 jazdcov, pričom 8 z nich vypadlo v jednom momente.
Vydané  Text: 
Formula E, elektrická konkurencia pre Formula 1, sa napriek snahe jej zástupcov stále neteší rovnakej obľube, ako Kráľovná motoršportu. No aj tak sa z času na čas objaví nejaká tá udalosť, ktorá na elektrickú formulu pritiahne pozornosť. Niečo podobné sa stalo aj v sobotu 13.8.2022 počas pretekov v Južnej Kórei. Na mestskom okruhu v Soule totiž došlo k poriadne bizarnej nehode až ôsmych monopostov. ### Ako cez kopirák Tento závod sa určite zapíše do dejín Furmula E poriadne veľkými písmenami. Ide totiž o jeden z najčudnejších momentov celej série za posledné roky. Samotná E Prix sa totiž odohrala za mokrých podmienok, ktoré zapríčinili slabú priľnavosť elektrických monopostov. Možno aj v dôsledku toho došlo v nájazde do jednej z posledných zákrut úvodného kola k čudnej zrážke až ôsmych monopostov. Všetky z nich pritom z trate vyleteli úplne rovnakým spôsobom. **Strata priľnavosti spoločne s mokrou dráhou poslala do bariér jedno auto za druhým**. Aj keď sa jedná o celkom komickú situáciu, opäť išlo o život. **Jazdec Mercedesu Nick de Vries, ktorý bol do incidentu zapojený ako štvrtý v poradí, vletel zo svojim monopostom pod auto Nissan vedené Sebastienom Beumim**. Nebyť systému HALO, de Vries by zo zrážky určite nevyviazol bez zranení.
Po incidente zostal Nick de Vries uväznený pod monopostom Nissa. Život mu zachránil systém HALO.
### HALO opäť zachraňovalo život Pripomeňme si, že nenávidené HALO dokázalo už v tejto sezóne Formula 1 [zachrániť život aj čínskemu jazdcovi Gunayu Zhouovi](https://www.autoviny.sk/reportaze/123815/f1-british-gp-2022-na-silverstone-tuhla-krv-v-zilach-premierove-vitazstvo-sainza-zatienila-brutalna-nehoda), ktorý sa so svojim monopostom Alfa Romeo ocitol hore kolesami počas Veľkej ceny na okruhu v Silverstone. **Paradoxom celej situácie však nie je len samotná zrážka, ale fakt, že ide už o druhý podobný incident Formula E za poslednú dobu**. Na okruhu v americkom meste New York sa pred časom (pozn.: preteky číslo 11, Soul hostil preteky číslo 15) odohrala podobná nehoda, do ktorej bolo zapojených šesť jazdcov. **Išlo pritom o podobné podmienky, kedy sa nad časťou okruhu vyskytli väčšie zrážky. Autá na tomto mieste stratili priľnavosť a skončili v bariérach pozdĺž trate**.
Za nehodu môže pravdepodobne mokrá vozovka a strata priľnavosti.
Tak či onak, najdôležitejšie je, že sa nikomu nič vážneho nestalo. Samotná nehoda totiž nebola v plnej rýchlosti. V tom prípade by boli následky omnoho vážnejšie. Preteky napokon dokončilo 13 jazdcov z 22. Bližšie informácie ohľadom nehody zatiaľ známe nie sú. Pravdepodobne sa však incident nezaobíde bez dôkladnejšieho preskúmania.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »