Poradíme vám, ako zaparkovať v Bratislave úplne zadarmo už 500 metrov od centra!

Táto novinka poteší každého motoristu v Bratislave.
Vydané  Text: 
Veľké záchytné parkoviská Park n Ride fungujú v zahraničí už desaťročia a konečne prichádzajú aj do nášho hlavného mesta. Ich spustenie súvisí so zavedením prísnejšej parkovacej politiky s rezidentskými zónami. **Do hlavného mesta však každý deň cestujú za prácou a oddychom aj ľudia z priľahlého okolia.** Väčšina z nich nemá v hlavnom meste trvalý pobyt, a teda ani nárok na rezidentské parkovanie v jednej zo zavedených zón. ### ZATIAĽ BEZPLATNE PRE VŠETKÝCH Po novom budú môcť návštevníci mesta odstaviť svoje vozidlo na jednom zo záchytných parkovísk s označením P+R (Park n Ride). Tie sa nachádzajú v blízkosti autobusových alebo električkových zastávok s napojením na linky do centra mesta. **V tejto súvislosti došlo tiež k posilneniu intervalov MHD.** V oblastiach pri parkoviskách P+R jazdí verejná hromadná doprava v špičke každé 2 – 3 minúty, vďaka čomu nebudú musieť motoristi zdĺhavo čakať na spoj do centra. Príkladom môže byť aj nové parkovisko v Rači na Komisárkach. *„Toto parkovisko bola v podstate len zelená lúka. Nevedeli sme, že pod trávou sú betóny…Dnes máme tento priestor prenajatý, máme tu kamery, máme tu svetlá a zadarmo tu môže zaparkovať 160 áut,“* vysvetľuje primátor hlavného mesta, Matúš Vallo.
### AJ PRI CENTRE Okrem vytváranie úplne nových miest pre prichádzajúcich vodičov **mesto postupne rekonštruuje už existujúce parkoviská s navýšenou kapacitou, osvetlením a jednotným značením P+R.** Najbližšie pri centre sa nachádza parkovisko Černyševského s kapacitou 59 miest a priamym napojením na MHD. Pomerne blízko môžu motoristi nájsť aj P+R Macharova, odkiaľ sa do **centra prostredníctvom verejnej dopravy dostanete už za 3 minúty.** Ako naznačuje oficiálna mapa, sieť Park n Ride sa bude postupne rozširovať, pričom onedlho budú spustené parkoviská na Zlatých pieskoch, pri Janíkovom dvore či ZOO.
## CHÝBA MERAČ OBSADENOSTI Na Google Maps nové parkoviská zatiaľ nenájdete, pre vyhľadanie polohy budete musieť navštíviť stránku [PAAS](https://paas.sk/zachytne-parkoviska/?fbclid=IwAR18qT9SsOw7JdFnzpxNVOohK7v4YuBqHjEyxiXquAVF0SnJX3D_yB46i18), kde sú uvedené presné GPS súradnice. Veríme, že nové záchytné parkoviská do Google Maps pribudnú už čoskoro. **Rovnako nám na stránke chýba ukazovateľ aktuálnej obsadenosti parkoviska,** ktorý by motoristom dopredu oznámil, či sa na mieste ešte nachádzajú voľné miesta. Vodiči by tak nemuseli zdĺhavo pendlovať medzi parkoviskami a dúfať, či s autom nakoniec zaparkujú.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!