KOMENTÁR: Čo je ekologické dnes, nemusí byť ekologické zajtra! Kedysi bola „zelená“ aj nafta

Aktuálny vývoj motorov sa bez elektrifikácie nezaobíde. Nie je to však prvýkrát, keď sa pohľad na to, čo je ideálna ekologická motorizácia, radikálne zmenil.
Vydané  Text: 
Automobilovému svetu sa ako človek, ktorý o ňom píše, venujem, s krátkou prestávkou, od roku 2003. Keď sa k tomu pridá štúdium na dopravnej priemyslovke, tak je to už viac ako 20 rokov. Za ten čas sa trendy pohonov výrazne zmenili a dovolím si povedať, že som zažil možno najkrajšie obdobie spaľovacích motorov. Veď kto z ľudí, ktorým koluje v žilách krv a ich myšlienky sa točia okolo všetkého, čo vrčí, by si s radosťou nespomenul na motory V10 v BMW M5, prípadne v Audi S8, na 12-valec v BMW radu 7, na to, že vo VW Golf kedysi býval aj motor VR6, prípadne na zvláštny motor W8, ktorý sa konštruktérom podarilo vtesnať do VW Passat. A čo 5-valce? Napríklad v Audi, ale najmä vo Volvách! Kde sú dnes tieto skvosty? **Väčšinou ich zomlela unifikácia, znižovanie nákladov, no najmä tlak na pokles spotreby a emisií.** Preto prišiel na rad downsizing – znižovanie objemov a počtu valcov a naháňanie výkonu pomocou prepĺňania. Éra trojvalcov, litrových motorov, výrazného zníženia zdvihových objemov. > Benzín, nafta a elektrina si podávajú štafetu označenia „ekologický pohon“. Veľkými zmenami prešiel pohľad aj na to, čo je ekologický pohon. **Pamätám si, ako sa začiatkom milénia začali tlačiť naftové motory.** Doslova všade. Chvíľu sa hovorilo, že kto nemá naftový motor, nemá v Európe šancu na úspech. Dokonca aj Ferdinand Piëch, jeden z najvýznamnejších konštruktérov našej doby, postavil vozidlo so spotrebou 1 l/100 km s naftovým motorom. Lenže aféra Dieselgate spravila z naftového motora verejného nepriateľa číslo 1, a tak jeho popularita začala upadať. Jeho miesto si privlastnila elektrina. Najprv cez hybridy, keď prvou lastovičkou bola Toyota Prius, neskôr cez plug-in hybridy a elektromotory vo funkcii pomocníkov pri rozjazde a zrýchľovaní (mild hybridy), až po **dnes čoraz intenzívnejšie nastupujúce elektromobily.** Moja prirodzená zvedavosť tak dostáva čoraz viac podnetov na skúmanie nových technológií a ich použitia v dopravných prostriedkoch. Veď aj v našom časopise píšeme o všetkých týchto druhoch pohonov v najrôznejších vozidlách. A to je na tom fascinujúce.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »