Sovietski policajti a agenti KGB používali špeciálne upravené Volgy, bežní ľudia o nich ani nevedeli

Naháňať svoje obete na bežných Volgách sa im málilo. A tak si dali na mieru vyrobiť špeciálne verzie, ktoré by si to rozdali aj s autami agenta 007. Veď posúďte sami.
Vydané  Text: 
Úpravy sériovým modelov pre potreby tajnej polície majú v bývalom Sovietskom zväze bohatú tradíciu. Prvé špeciálne verzie sa objavili už v tridsiatych rokoch minulého storočia, kedy technici do vozidla GAZ M1 montovali motory značky Ford. Výkonový zisk bol na tú dobu značný. Zatiaľ čo bežný model mal motor s maximálnym výkonom 50 koní, policajné verzie mali k dispozícii až 95 koní.
### Vlk v barančom rúchu Poďme však k **Volge GAZ-21**, ktorú poznáme až z našich ciest. Auto, ktoré bolo určené takmer výlučne pre štátne úrady a políciu, malo motor s výkonom skromných 75 koní. A to bolo možno dosť pre politickú elitu vtedajšieho socialistického bloku, tajnej polícii však príliš veľkú výhodu v porovnaní s klasickými autami tej doby neposkytoval. A tak bolo rozhodnuté podrobiť auto prestavbe. Obrázky naznačujú, že cieľom bolo vyrobiť auto, ktoré sa od bežnej verzie bude odlišovať minimálne. Znalec by si niekoľko detailov možno všimol, bežnému pozorovateľovi však do očí neudreli. Na to, aby bolo auto čo možno najmenej nápadné, bola napríklad **upravená aj výfuková sústava**. Doplnená bola dodatočnými tlmičmi, **aby motor znel ako pôvodný štvorvalec**. Úpravami prešiel aj podvozok, ktorý dostal **zosilnené nápravy**.
### Osemvalec miesto štvorvalca Hlavná zmena sa však samozrejme odohrala pod prednou kapotou. Tam technici **namiesto štvorvalcového motora s objemom 2,5 litra** namontovali **osemvalec s objemom 5,5 litra**. Nový motor, ktorý bol spárovaný s trojstupňovým automatom, poskytoval maximálny výkon 195 koní, vďaka čomu na ňom tajní agenti dokázali bez problémov jazdiť **maximálnou rýchlosťou cez 170 km/h**. V tej dobe to bola doslova raketa, ale pravdou je, že aj na súčasné pomery ide o nadštandardné výkony. Rýchlosť 170 km/h už síce dosahujú aj niektoré hatchbacky, ale niektoré moderné drahé elektromobily sú limitované na 160 km/h – takže tie stará sovietska Volga prekonáva. Z modelového radu GAZ-21 automobilka vyrobila úctyhodných **639 478 kusov**, pričom **pre potreby KGB bolo upravených 603 exemplárov**. Ako ukazujú zábery z ruského portálu ZR.ru, zopár exemplárov ešte jazdí. Nepochybne sa stanú veľkým lákadlom pre zberateľov automobilových kuriozít.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!