Koľko krádeží áut sa darí polícii objasniť? Štatistika 2021

Kde sa zlodejom áut darí najlepšie? V Bratislave, Košiciach, Žiline či Nitre?
Vydané  Text: 
Screenshot z videa zachytávajúceho krádež vozidla Mercedes-Benz C63 AMG za 30 sekúnd
### Kradne sa čoraz menej motorových vozidiel Zo štatistík, ktoré [zverejnilo Ministerstvo vnútra SR](https://www.minv.sk/?statistika_kriminality_v_SR_za_rok_2021_xml) za obdobie tohto roka od 1.1.2021 do 31.8.2021, vyplýva, že na Slovensku bolo počas tohto roka spáchaných celkovo 11 002 trestných činov zaradených pod takzvanú majetkovú kriminalitu. 5 059 z týchto prípadov bolo počas minulého roka objasnených, čo znamená, že úspešnosť odhaľovania dosiahla 46 percent. Súčasťou majetkovej kriminality sú aj krádeže motorových vozidiel (automobilov, motocyklov a iných motorových vozidiel), ktorých bolo počas roka 2021 zatiaľ zistených dovedna 569 prípadov, z ktorých polícia objasnila až 53 percent – to znamená 302 prípadov. Celková spôsobená škoda z tohto druhu trestnej činnosti pritom dosiahla takmer tri milióny eur. Sú to čísla, ktoré sú značne nižšie ako v predchádzajúcich rokoch. Za rovnaké obdobie minulého roka (2020) bolo ukradnutých 726 motorových vozidiel a z toho 48 percent prípadov bolo políciou objasnených. Pred desiatimi rokmi (2011) sa za rovnaké obdobie na Slovensku ukradlo 1 810 motorových vozidiel a objasnených bolo iba 19 percent všetkých zistených prípadov, pričom v 90. rokoch sa ročne u nás ukradlo aj 8 000 motorových vozidiel. Môžeme preto zhodnotiť, že na Slovensku krádeží áut a motocyklov ubúda, čo je dobrá správa. Nepochybne za to môže postupná modernizácia vozového parku, ako aj vyššie bezpečnostné opatrenia automobilov a verejných a súkromných priestorov. Je otázne, či mala na počet a úspešnosť krádeží vplyv pandémia ochorenia COVID-19.

Katalyzátor vyrežú z auta aj priamo pred domom. Ich výkup a predaj je dobrý biznis

Bratislava, Senec, Sereď, Ružomberok: Pozor na zlodejov katalyzátorov, ich krádeže sa u nás rozmáhajú a zdá sa, že na veku auta nezáleží.

### Kde sa kradne najviac? Tento rok sa zlodejom motorových vozidiel najviac darí v Bratislavskom kraji, od januára do konca augusta v ňom bolo zistených celkovo 133 krádeží motorových vozidiel, z toho 25 percent prípadov polícia objasnila (zatiaľ). Na druhom mieste sa tento rok (zatiaľ) umiestňuje Žilinský kraj so 114 prípadmi a až 73-percentnou objasnenosťou. Tretia pozícia patrí Nitrianskemu kraju so 78 prípadmi odcudzenia motorového vozidla a 54 percentami objasnení. ### Krádeže vecí z áut Samostatnou štatistikou sú krádeže vecí a súčastiok z automobilov, ktorých bolo na Slovensku počas tohto roka zistených 975, tu je úspešnosť objasňovania iba 15-percentná. Suverénne vedie Bratislavský kraj so 411 prípadmi (9% objasnenosť) nasledovaný Košickým (173 prípadov, 19% objasnenosť) a Žilinským (88 prípadov, 9% objasnenosť) krajom. Krádeží vecí z áut, zamknutých či otvorených, je teda podstatne viac ako prípadov odcudzenia celých motorových vozidiel. Je to prirodzené, pretože ukradnúť telefón, peňaženku či iné cenné predmety je ľahšie a horšie vystopovateľné, než krádež celého vozidla.

Video: Krádež 13 áut za 6 minút. Za všetko môže bezkľúčový vstup

Video poukazuje na jednoduchosť krádeže novších automobilov vybavených systémom Keyless, teda bezkľúčovým vstupom, prípadne aj bezkľúčovým štartom.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!