Vybrali sme najlepšie jazdené autá do 3 000 eur. Niektoré modely prekvapujú spoľahlivosťou

Hľadáte spoľahlivé auto z bazáru a nechcete pritom naraziť na kostlivca v skrini? Týchto 5 modelov vám môže slúžiť ešte pekných pár rokov. Ak budete mať šťastie, môžete si s nimi užiť aj trochu zábavy.
Vydané  Text: 
* **Autoviny.sk vybrali niekoľko jazdených áut do 3 000 eur, ktoré by ste mali zvážiť, ak plánujete kupovať používané auto** * **Zamerali sme sa na ich estetickú a spoločenskú hodnotu, ale aj spoľahlivosť zohrala svoju úlohu** * **Kúpa jazdeného auta však so sebou obnáša aj riziká, ktorým sa nevyhýba žiadna značka ani model**

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.

Aktuálna ponuka nových áut je pre mnohých vodičov len nedosiahnuteľnou métou. Z dôvodu, že ceny nových áut rok od roka narastajú sa stále viac Slovákov uchyľuje ku kúpe spoľahlivej jazdenky. Avšak najmä pri kúpe auta z druhej ruky si treba dať veľký pozor na to, ako bolo s autom zaobchádzané a či bolo servisované tak, ako to výrobca predpísal. V tomto článku sa pozrieme na 5 najspoľahlivejších jazdených áut do 3000 €. ### Volkswagen Polo Náš zoznam začíname, pre mnohých, neprekvapivo v Nemecku. Za cenu do 3000 € si totiž môžete dopriať Volkswagen Polo vyrobené v rokoch 2002 až 2009. Ide teda o štvrtú generáciu nemeckého bestselleru. Ak narazíte na dobrý kúsok, môžete ho hravo používať ešte 10-15 rokov. Volkswagen Polo sa vďaka svojej jednoduchej konštrukcii vyznačuje minimom porúch.
Volkswagen Polo
Ak sa ale nejaké predsa objavia, s dostupnosťou náhradných dielov nie je najmenší problém. Nakoľko si Polo v minulosti kupovali najmä ľudia do mesta, odporúčame siahnuť po benzínovom motore. Polo je ideálnou voľbou pre začínajúcich alebo nenáročných šoférov. S motorom 1,4 16V sa nemusíte báť žiadnych závažných chýb. Treba si len nájsť dobrý kúsok s nižším nájazdom a kompletnou servisnou históriou. ### Suzuki Swift Suzuki sa v polovici prvej dekády tohto tisícročia rozhodlo, že modelom Swift rozvíri vody európskeho trhu s malými autami. Priamy konkurent Volkswagenu Polo prišiel na trh v roku 2005. Jeho cieľovou skupinou mal byť predovšetkým mladý vodič a dôchodca. Aj preto dnes môžeme v bazároch nájsť pomerne zachovalé Swifty z tohto obdobia.
Suzuki Swift
V interiéri sa síce bez tvrdých a menej kvalitných plastov nezaobídeme, no za cenu do 3000 € je to akceptovateľné. Ak máte šťastie, v tejto cene môžete naraziť aj na 125-koňovú verziu Sport, ktorá má pod kapotou 1,6-litrový benzínový štvorvalec. Kultivovanejší motor s objemom 1,3-litra tiež nie je na zahodenie. Opäť si však treba nájsť vhodný kúsok s malý, nájazdom a kompletnou servisnou históriou. ### Škoda Fabia Combi Do 3000 € by ste nemali mať problém nájsť aj pomerne slušne vybavenú Škoda Fabia Combi. Praktická verzia tohto auta je nepopierateľná, keďže kufor má objem až 426 litrov. Podobne je na tom aj životnosť. Ak budete mať šťastie a narazíte na zachovalý kúsok, prvá generácia Fabia Combi vám bude slúžiť určite ešte jednu dekádu.
Škoda Fabia Combi
Náklady na servis sú porovnateľné s VW Polo a rovnako tak aj ponuka motorov. Pre nenáročné mestské jazdenie vám odporúčame siahnuť po trojvalcovom 1,2 HTP. Pokiaľ ale neholdujete trojvalcom, 1,4 16V vás určite nesklame. Odporúčame siahnuť po modernizovanom modeli, ktorý bol na trhu od roku 2004. ### Škoda Octavia Spoľahlivosťou sa môže popýšiť aj sen každého Slováka. Škoda Octavia prvej novodobej generácie bola uvedená ako prvé auto vyrobené pod záštitou koncernu Volkswagen. V roku 1996 tak vznikla legenda, ktorá je dnes najpredávanejším modelom značky. Prvá generácia a to najmä po modernizácii sa do dnes môže pochváliť vysokou spoľahlivosťou a obľubou medzi majiteľmi.
Škoda Octavia
S benzínovým 1,6-litrovým motorom s výkonom 74 kW sa nemáte čoho báť. Je nenáročný na údržbu, dostatočne agilný a navyše nemá vysokú spotrebu. K Octavii však trošku podvedome patrí diesel. V tomto prípade sa nemusíte báť siahnuť po legende 1,9 TDI (66 alebo 81 kW). Treba si však dávať pozor na to, ako bolo s autom jazdené a aká údržba na ňom prebiehala. Niektoré Octavie majú tendenciu „kvitnúť“ a tým sa ich užívanie môže pekne predražiť. ### BMW 3er Posledným autom v našom zozname je trojkové BMW s označením E46 z rokov 1998 až 2006. Fanúšikovia značky toto BMW označujú aj ako najlepšie BMW trojkovej rady aké bolo kedy vyrobené. Aj keď sa to môže zdať trochu pritiahnuté za vlasy, dobrý kúsok tejto prémiovky z bazáru vám môže slúžiť ešte poriadne dlho. Síce je pravdou, že nájsť dobrý kúsok v bazáre je podobné šťastie, ako nájsť na záhrade ropu, netreba prestať hľadať.
BMW Série 3
S kúpou BMW sú úzko prepojené aj vyššie náklady na benzín alebo diesel. Preto s tým treba počítať. Netreba sa však báť šesťvalcov, ako napríklad 330i alebo 330d. Ak ale predsa len chcete štvorvalec, 320d 110 kW so 6-stupňovým manuálom by mal byť tou správnou voľbou. K BMW už tradične patria skvelé jazdné vlastnosti. Takéto auto je dobré kupovať so znalcom. Môže mať viacero skrytých chýb, ktoré sa vám môžu vypomstiť.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »