Mercedes-Benz chce ponúknuť elektromobil pre každého. Idete do toho?

Mercedes-Benz má aktuálne vo svojom portfóliu širokú paletu elektrických a elektrifikovaných modelov. V ponuke elektromobilov nájdeme najmenší model EQA, štýlové SUV EQC, priestranný van EQV. Už v krátkom čase pribudne aj vlajková loď EQS či dokonca sedemmiestne EQB. Mercedes-Benz tým ani zďaleka nekončí.
Vydané  Text: 
Široká ponuka modelov má dopomôcť každému ku kúpe toho pravého. Nezáleží na tom, či preferujete auto do mesta, priestranné auto pre váš biznis alebo reprezentatívny model pre vaše podnikanie. V tomto čísle našej rubriky Poradca pri kúpe sa totiž nepozrieme len na jedno konkrétne auto, ale priblížime si všetky aktuálne dostupné elektrické EQ modely zo Stuttgartu. Stále sa rozhodujete? Nevadí, Mercedes myslí aj na to! Vďaka unikátnej aplikácii EQ Ready vám dokáže povedať či ste vhodným kandidátom na kúpu elektromobilu ### EQA Model EQA je s cenou od 51 708 € vstupnou bránou do sveta elektromobilov od značky Mercedes-EQ. Zároveň ide o prvý elektromobil od značky s hviezdou na kapote, ktorý spadá do kategórie kompaktných vozidiel. Dizajnovo vychádza z mestského crossoveru GLA, vďaka čomu si zachováva všetky jeho vlastnosti. Tie následne kombinuje s tým najlepším zo sveta elektromobility. Vďaka úpravám, ktoré boli na aute vykonané, sa model EQA môže popýšiť koeficientom odporu vzduchu na úrovni 0,28.
Najmenší člen rodiny elektromobilov Mercedes EQ zaujme najmä svojou atletickou figúrou.
Aktuálne sú k dispozícii: EQA 250 s náhonom na predné kolesá a výkonom 140 kW (dojazd 399 – 426 km, WLTP), EQA 300 4MATIC s náhonom na všetky kolesá a výkonom 168 kW (dojazd 400 – 426 km, WLTP) či EQA 350 4MATIC s náhonom na všetky kolesá a výkonom 215 kW (dojazd 409 – 432 km, WLTP). Akumulátor ponúka kapacitu až 66,5 kWh.
Nechýba ani moderný vzdušný interiér, v ktorom si tých až 432 elektrických kilometrov skutočne užijete.
Ak sa rozhodujete nad tým, ako si základný elektrický Mercedes vyskladať, určite vám odporúčame siahnuť po výbave Edition 1. Ide o špeciálnu edíciu, ktorá bude dostupná rok od začatia predaja EQA. Dostanete v nej vyhrievanie predných sedadiel, balík Electric Art, tepelnoizolačné tmavo tónové sklo, styling AMG, 20-palcové disky AMG s mnoholúčovým dizajnom a mnoho iného. Okrem Edition 1 je k dispozícii aj možnosť výberu z výbav Progressive, Electric Art (1 560 €) či AMG Line (4 560 €). Za zmienku určite stojí aj sériovo dodávaná navigácia s Elektrickou inteligenciou. Systém dokáže vypočítať najrýchlejšiu cestu do cieľa na základe neustálych simulácií dojazdu, pričom berie do úvahy viaceré faktory, ako zastávky na nabíjanie, topografiu, počasie či iné. Táto navigácia teda dokáže vo výraznej miere šetriť elektrickú energiu z akumulátorov.
Aj takéto krásne disky dostanete v balíčku Edition 1
Výhodou oproti konkurencii je, že model EQA je už štandardne dodávaný s tepelným čerpadlom. Náš typ by bol určite model Edition 1. Môžeme tvrdiť, že takto nakonfigurované EQA je ideálnym prvým krokom vo svete elektromobility. Mercedes vám navyše pribalí aj balík Mercedes me Charge a balík IONITY na rok zdarma. Môžete tak využívať rozsiahlu sieť 500 tisíc nabíjacích miest v 31 krajinách. Len v Európe je tak zákazníkovi sprístupnených viac, ako 200 tisíc verejných nabíjacích miest vrátane 336 rýchlonabíjacích staníc IONITY. O dojazd sa teda určite báť nemusíte. Poznámka: [1] Len s pokročilým balíkom. [2] Len s prvotriednym balíkom alebo s prvotriednym balíkom plus. ### EQC Ak by vám EQA veľkosťou nevyhovovalo, môžete siahnuť po väčšom EQC. Ide o auto, ktoré by sme mohli prirovnať ku konvenčnému GLC, avšak so svojským futuristickým štýlom a elektrickým pohonom. Mercedes aktuálne svoj kľúčový elektromobil ponúka na našom trhu v dvoch výbavách.
300 elektrických kW výkonu vo futuristickom EQC je pre tých, ktorí sa chcú odlíšiť.
Základný model EQC 400 4MATIC začína na cene 70 326 €, a športovo ladený EQC 400 4MATIC AMG Line si môžete zakúpiť už od 79 428 €. Oba modely majú výkon 300 kW, pričom spotreba je na úrovni 25,5 až 21,7 kWh/100 km (WLTP). Akumulátor s kapacitou 80 kWh tak môže autu vystačiť od 361 až do 420 km (WLTP). Najnovšie bola palubná nabíjačka posilnená na výkon až 11 kW pri nabíjaní AC prúdom. Akumulátor tým pádom z 10 % na 100 % nabijete za 7 hodín a 30 minút – teda o 3 hodiny skôr, ako v predchádzajúcom modelovom roku. Inak je možnosť nabíjania aj vysokým výkonom. Napríklad na staniciach IONITY s DC nabíjaním s výkonom 110 kW si EQC nabijete už za 40 minút
S balíčkom IONITY a Mercedes me Charge nabíjate až rok zdarma. Navyše dostanete 5 264 kWh energie od ZSE Drive ako darček.
Z prvkov výbavy určite stojí za zváženie interiér Electric Art. V ňom dostanete napríklad balík štýlového vnútorného osvetlenia, ozdobné prvky s hliníkovým vzhľadom, imitáciu kože ARTICO či prístrojovú dosku čalúnenú imitáciou kože so vzhľadom nappa. Z balíku komfortnej výbavy by sme siahli po KEYLESS-GO, ktorý vám umožní bezdotykové odomykanie, štartovanie či otváranie kufra EASY-PACK. Na nami konfigurovanom EQC by určite nemal chýbať ani balík ENERGIZING, ktorý prepája rôzne komfortné systémy vo vozidle a využíva náladové osvetlenie a hudbu, ako aj rôzne masážne programy na najrôznejšie programy zvyšujúce pohodlie. Na ovládanie riadenia komfortu ENERGIZING môžete využiť najnovšie aj aplikáciu Mercedes me ENERGIZING.
Po novom môžete nabíjať z domácej siete s výkonom až 11 kW.
Okrem spomínaného by sme pravdepodobne siahli po balíku asistenčných jazdných systémov, ktoré dokážu predvídať a predchádzať nehodám, automaticky udržiavať odstup od vozidiel a chrániť tak posádku. Mercedes navyše v rámci akcie poskytuje aj kredit na nabíjacie stanice ZSE Drive. Dostanete až 5 264 kWh energie, ktorá vám môže vystačiť až na 20 600 km. Samozrejme je k dispozícii aj balík Mercedes me Charge a IONITY na jeden rok zadarmo. ### EQV Široká ponuka elektrických EQ modelov Mercedesu je aktuálne zastúpená aj elektrickým vanom. Ide o model EQV, ktorý v sebe spája funkčnosť, bohatý priestor na palube a na želanie až 8 miest na sedenie. Takéto auto je vhodné najmä pre rodiny s deťmi, aktívnych ľudí alebo pre hotelový shuttle servis.
S líniou AVANTGARDE môžete svoje EQV premeniť na reprezentatívnu dodávku pre vaše podnikanie alebo rodinu.
Jeho cena štartuje na 74 708 €. K dispozícii je hneď v dvoch rozmeroch. Prvým z nich je dlhý variant s dĺžkou 5 140mm. Ak chcete ešte viac priestoru, môžete siahnuť po extra dlhom variante s dĺžkou 5 370mm (75 508 €). Obe verzie majú elektrický výkon 150 kW a batériu s využiteľnou kapacitou až 90 kWh. Dojazd1 EQV je na úrovni 357 km (WLTP). Priestranný model EQV je tak ideálnym spoločníkom na dlhšie trasy. Navyše s možnosťou prikúpenia vzduchového podvozku AIRMATIC (2 280 €) si doprajete aj značnú dávku komfortu. Preto by sme tento artikel určite zaradili do nášho výberu. Ďalej by sme siahli po Línii výbavy AVANTGARDE (6 164 €). Urobili by sme tak najmä z toho dôvodu, že auto dostane skutočne reprezentatívny charakter. Do výbavy pribudnú prvky, ako zadné svetlá, brzdové svetlá a smerovky s technológiou LED, posuvné dvere vľavo alebo otvárateľné zadné sklo.
Či už pre podnikanie ako shuttle servis alebo pre rodinu ako mikrobus, EQV svoju všestrannosť nezaprie
To pravé orechové však pribudne v interiéri. Čierne kožené čalúnenie LUGANO urobí z EQV kanceláriu na kolesách. K tomu dostanete aj náladové osvetlenie, svetelný nápis Mercedes-Benz pri otvorení dverí, komfortné sedadlo spolujazdca a mnoho iného. V prípade, že vás Línia výbavy AVANTGARDE neoslovila, máte na výber aj zo samostatných exteriérových (1 741,20 €) či interiérových (1 621,20 €) balíčkov. Okrem toho by sme si určite vzhľadom na väčšie rozmery auta priplatili za parkovací balík s 360-stupňovou kamerou (1 458 €). Mercedes vám podobne, ako pri modeloch EQA a EQC pribalí aj balík Mercedes me Charge a IONITY na rok zdarma.
Nechýba miesto až pre osem cestujúcich
[3] Skutočný dojazd závisí od prevedenia vozidla, spôsobu a štýlu jazdy, počasia atď. Všetky uvedené ceny sú vrátane DPH. ### EQS definuje nové štandardy Pomyselnou korunkou ponuky je vlajková loď svetovej elektromobility – model EQS. Ide o dlho očakávaný elektromobil, ktorý sa už dnes môže pochváliť viacerými rekordmi. Napríklad koeficient odporu vzduchu je len 0,20, čo je vôbec najnižšia hodnota pri sériovom vozidle.
Vďaka špecifickým tvarom karosérie je Mercedes EQS sériovým autom s najlepšou aerodynamikou. Súčiniteľ odporu vzduchu cx je len 0,20.
Nová hyperobrazovka MBUX je ukážkou technickej dospelosti. Unikátne riešenie do interiéru prináša niečo, čo momentálne neponúka žiadna iná automobilka. Tri samostatné obrazovky umiestnené pod krycím sklom sa vizuálne zlievajú a opticky tak takmer prepájajú predné A-stĺpiky. Nie len vodič, ale aj spolujazdec má k dispozícii samostatný OLED displej s uhlopriečkou až 12,6 palca, ktorý slúži pre jeho potreby.
Interiéru dominuje unikátny MBUX Hyperscreen, ktorý obsahuje až tri samostatne OLED displeje
Novinkou je aj použitie úplne nového akumulátora, ktorý má vysokú hustotu. Vďaka tomu má EQS dojazd1 až 770 kilometrov (WLTP) na jedno nabitie. Extrémne výkonné nabíjanie jednosmerným prúdom s výkonom 200 kW dokáže už za 15 minút dobiť auto na ďalších 300 kilometrov. EQS bude dostupný v dvoch výkonových verziách. Základný model EQS 450+ bude mať výkon 245 kW a silnejšia verzia EQS 580 4MATIC až 385 kW. Už v štandarde bude EQS dodávané s riadenou zadnou nápravou. K dispozícii bude taktiež aj elektrické otváranie dverí. Značka týmto modelom jasne demonštruje, že elektromobilita nemusí pre cestujúcich predstavovať žiadne obmedzenia. Pri zahájení predaja bude k dispozícii balík Mercedes me Charge a balík IONITY na 3 roky zdarma. So službou IONITY: Bez obmedzenia (IONITY Unlimited) môžu zákazníci Mercedes me Charge v Európe využívať sieť rýchlonabíjacích staníc IONITY jeden rok od aktivácie bez nákladov na nabíjanie. Model EQS vstúpi do predaja začiatkom leta tohto roka
Kategória EQA EQB EQC EQV EQS
Druhé auto do rodiny Odporúčame Odporúčame Na zváženie Menej vhodné Menej vhodné
Rodina Na zváženie Ideálne Odporúčame Odporúčame Na zváženie
Seniori Odporúčame Na zváženie Na zváženie Menej vhodné Menej vhodné
Mladý pár Ideálne Na zváženie Na zváženie Odporúčame Na zváženie
Podnikateľ Odporúčame Ideálne Ideálne Ideálne Ideálne
### Aké mám benefity? Mercedes samozrejme nezabúda ani na benefity, ktoré pribaľuje k svojim elektromobilom. Pre modely EQA, EQC a EQV vám výrobca navyše pribalí aj bezplatný servis na 6 rokov alebo 160 000 km. Zaujímavou položkou je aj záruka mobility až do 30 rokov, 24-hodinový servis, alebo záruka na batérie na 8 rokov alebo 160 tisíc kilometrov. Pre model EQS je záruka na akumulátor dokonca na 10 rokov a až 250 tisíc kilometrov. O komfort pri nabíjaní sa postarajú služby Mercedes me Charge, ktoré vám umožnia nabíjanie v širokej sieti nabíjacích miest. Nemusíte teda uzatvárať zmluvy s jednotlivými operátormi, aby ste mohli nabíjať na ich staniciach. Navyše poplatky za nabíjanie sú zúčtované vždy na konci mesiaca v prehľadnej faktúre. ### Elektrická budúcnosť Už dnes je zrejmé, že Mercedes-Benz sa bude uberať aj v budúcnosti v stopách elektromobility. Okrem aktuálne dostupných modelov EQA, EQC a EQV už poznáme aj prvé sedemmiestne elektrické SUV EQB. Ide o štýlový elektromobil vychádzajúci s modelu GLB. Navonok EQB pôsobí kompaktne, no napriek tomu ponúka veľkorysý vnútorný priestor. Model bude dostupný aj ako 7-miestna verzia. Do predaja by sa mal dostať na jeseň tohto roka. Okrem toho sa očakáva predstavenie modelu EQE. Pôjde o manažérsky elektromobil postavený na rovnakej platforme ako EQS. Ďalej sa môžeme tešiť aj na EQE SUV a dokonca aj robustné EQS SUV.
EQB je prvým sedemmiestnym elektrickým SUV od Mercedes EQ
Jednotky EQA 250 / EQA 350 4MATIC EQB 350 4MATIC EQC 400 4MATIC EQV 300 EQS 450+ / EQS 580 4MATIC
Výkon kW (k) 140 (190) / 215 (292) N/A 300 (408) 150 (204) 245 (333) / 385 (523) **
Krút. moment Nm pri ot./min. 375 / 520 N/A 760 362 568 / 855 **
Výkon dobíjania kW max 11 (AC) max 100 (DC) max 11 (AC) max 100 (DC) max 11 (AC) max 110 (DC) max 11 (AC) max 110 (DC) max 22 (AC) max 200 (DC)
Kapacita batérie kWh 66,5 66,5 80 90 107,8
Zrýchlenie 0-100 km/h s 8,9 / 6,0 N/A 5,1 12,1 6,2 / 4,3 **
Najvyššia rýchlosť km/h 160 N/A 180 160 210
Kombinovaná spotreba (WLTP) kWh/100 km 19,1-17,7 / 18,5-17,5 19,2-18,1 25,5-21,7 26,3 20,4-15,7 / 21,8-17,4 **
Maximálny dojazd (WLTP) km 399-426 / 409-432 419 361-420 357/355*** až do 770 **
Základný batožinový priestor dm3 340 495 500 1030 610
Základná cena s DPH ku dňu 5.5.2021 EQA 250 51 708 / EQA 350 4MATIC 58 716 N/A 70 326 74 708 N/A
Okrem manažérskeho sedanu EQE a veľkých SUV EQS SUV a EQE SUV plánuje Mercedes EQ rozšíriť svoju ponuku elektromobilov aj o takéto krásne MPV EQT
### Stále sa rozhodujete? Ak stále nie ste rozhodnutí či si elektromobil zakúpiť alebo nie, Mercedes ponúka aj bohatú paletu áut s plug-in hybridným pohonom. Tie môžu byť pre vás tým správnym jazýčkom na váhach pri rozhodovaní. Netreba však zabúdať, že elektromobilita je najmä pre ľudí, ktorí majú kde nabíjať. Je to ako používanie smartfónu. Na nabíjačku si ho dávate preventívne na noc. Presne takýmto spôsobom treba pristupovať aj k elektrickým autám. Ak váš zostatok v akumulátore nie je dostatočný pre vaše očakávané potreby počas nasledujúceho dňa, tak wallbox počas noci dokonale doplní do akumulátora chýbajúcu energiu. V prípade, že máte k dispozícii aj nabíjanie v práci, ste viac ako dokonalým adeptom pre elektromobilitu. Ak ešte stále váhate nad tým, čo je pre vás to pravé, určite odporúčame vyskúšať aplikáciu EQ Ready. ### Ste EQ Ready? Ide o aplikáciu, ktorú si môžete bezplatne stiahnuť do vášho smartfónu. Pri úvodnom nastavení aplikácie si stačí vybrať jeden z EQ modelov, o ktorý máte záujem. Následne sa vám začne 7-dňová výzva, ktorá bude simulovať využívanie elektromobilu. Na základe individuálneho profilu zákazníka je zobrazovaných viacero informácií o jazde či fiktívnej kapacite akumulátora. Vďaka týmto dátam aplikácia vypočíta trasy na základe individuálnej potreby pričom do nich zahrnie aj potrebnú energiu. Prvotné výsledky dokazujú, že až 90 % všetkých jázd je do 50 kilometrov a až 96 % jázd je do 100 kilometrov. Po siedmych dňoch aplikácia vyhodnotí či ste EQ Ready. Zo získaných údajov vám ukáže, koľko kilometrov ste najazdili, koľko nabíjačiek bolo počas jázd vo vašom okolí a aj to, ako by ste svoje budúce elektrické auto vybili. Ak teda stále premýšľate nad tým, ako zistiť či si kúpiť elektromobil alebo plug-in hybrid, určite si skúste aplikáciu od Mercedes-Benz.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.