Bizár roka? Neuveríte za čo bude Volkswagen prešetrovaný v USA

Americké úrady si opäť posvietia na Volkswagen. Tentokrát však ide o skutočne bizarný dôvod. Snáď tamojší úradníci rozumejú tomu, čo je marketing a prvý apríl.
Vydané  Text: 
Často sa hovorí o tom, ako je Amerika zem neobmedzených možností. Niekedy je to pravda, no na druhú stranu sa niekedy vyskytne prípad, kedy sa človek používajúci rozum tľapne po čele. Podobne je tomu aj teraz. Americké úrady totiž začnú prešetrovať nemecký Volkswagen. Dôvod? Prvoaprílový žartík… Volkswagen to nemá na americkom trhu najjednoduchšie. Už v minulosti tu musela automobilka platiť zákazníkom obrovské odškodné za škandál Diesel Gate, ktorý najmä v USA vyvolal obrovskú vlnu kritiky. Všetko bohužiaľ nasvedčuje tomu, že Volkswagen má pred sebou ďalší americký problém. Tentokrát je to však bizarnejšie ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Spomínate si na informácie, ktoré koncom marca obleteli svet? Tie hovorili o tom, že v dôsledku elektrickej ofenzívy mení Volkswagen svoje meno pre americký trh na Voltswagen. Ako sa neskôr ukázalo, automobilka si zo zákazníkov tak trochu vystrelila a zároveň aj spropagovala svoje elektrické modely. Prvoaprílový žartík, ktorý sa podarilo prekuknúť ešte pred prvým aprílom však môže mať pre nemecký koncern opäť dohru. Podľa Americkej komisie pre cenné papiere a burzy (SEC), mohla táto nevinná marketingová hra spôsobiť rast ceny automobilky na tamojšej burze. A keďže americký zákon berie možný finančný podvod snáď prísnejšie ako zabitie človeka, ihneď sa toho chytili príslušní úradníci.
Išlo pritom len o dokonalý marketingový ťah. Musíme uznať, že krok automobilky s názvom Voltswagen bol skutočne podarený. Krátko po zverejnení informácií o možnom premenovaní sa väčšina svetových automobilových portálov zaplnila článkami o tejto novinke. Aj to malo za následok, že hodnota akcií Volkswagenu v tom čase vystrelila nahor o 12,5%. Vzhľadom na hodnotu automobilky sa bavíme o čiastke v rádoch miliárd dolárov. Zatiaľ nie je presne známe, čo konkrétne sa americkým úradom na tomto „žartíku“ nepozdáva. Koniec-koncov, kvôli podobným údajným ovplyvňovaniam ceny akcií už SEC v minulosti prešetrovalo aj Teslu. Ak by mali tamojšie úrady prešetrovať všetky kanadské žartíky alebo prvoaprílové vtipy, museli by natrvalo zatvoriť hranice s Kanadou a prvý apríl úplne vymazať z kalendára.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »