Presadnúť z auta na motorku dáva čoraz väčší zmysel! Neuveríte, čo všetko majú tieto dva svety spoločné

Svet motocyklov možno nie je tak na očiach ako automobilový, no aj tam sa dejú výrazné zmeny. Oba svety majú mnoho spoločného.
Vydané  Text: 
Motocykle dostávajú v našom časopise čoraz väčší priestor. Už to nie sú iba každoročné prehľady noviniek pred sezónou v rámci Extra témy. Testy nájdete už v každom čísle a snažíme sa, aby bol výber čo najpestrejší. Minulý rok sme priniesli aj publicistické témy spojené s motocyklami, navštívili sme aj školu na zlepšenie zručností. Ak ste tieto témy nezachytili v tlačenej verzii, stále ich nájdete na našom webe autoviny.sk. **Individuálna mobilita sa posúva a mnoho ľudí už nechce jazdiť autom.** V meste im motocykle či skútre dávajú väčší pocit slobody bez toho, aby museli stáť v zápchach či donekonečna krúžiť a hľadať parkovacie miesta. Ak bude globálne otepľovanie pokračovať a zimy budú u nás miernejšie, možno sa z motocykla stane celoročný dopravný prostriedok. > Automobilový a motocyklový svet majú mnoho spoločného Pokiaľ sa však na motocyklový svet pozrieme automobilovými očami, zistíme, že majú mnoho spoločného. Tento rok sa nesie v znamení emisnej normy Euro 5, ktorú musia spĺňať všetky nové modely. Pri písaní prehľadu noviniek sa tomu nedalo vyhnúť. Za povšimnutie stojí aj vývoj technických riešení. **Digitálne prístrojové dosky prenikajú do oboch svetov nezadržateľnou rýchlosťou.** A dovolím si povedať, že dobrá digitálna prístrojovka s veľkými a rýchlo čitateľnými číslicami rýchlosti má na motocykli azda ešte väčší zmysel ako v aute. O stupnici otáčkomera, nebodaj aj farebne rozlíšenej, ani nehovoriac.
Bezkľúčové štartovanie? V autách bežná vec, v motocykloch čoraz častejšia. Verte, že keď sa oblečiete do motocyklovej kombinézy a nasadíte si rukavice, už sa vám kľúč po vreckách veľmi hľadať nechce. Opäť veľká pomoc. **LED svetlomety? Nový motocykel bez nich už azda ani nekúpite.** Sám som zvedavý, ako budú fungovať v praxi. Ako ukazuje test svetlometov, aj v automobiloch majú ešte rezervy. A to už aj v jednej stope dokážu prisvietiť do zákruty. Čo ma však dostalo, bol radarový tempomat na motocykli. Doteraz som vždy ocenil bežný tempomat. Na dlhej trase po diaľnici veľmi uľaví ruke. Ale radarový, ktorý udržiava aj odstup od vozidla pred vami, to ma prekvapilo. **Ako vidíte, motocyklisti a automobilisti majú mnoho spoločných technických riešení.** Už sa len dostať k tomu, aby sme si ich užívali na cestách. Lebo tie máme spoločné všetci.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »