SERVIS

Svieti vám kontrolka motora? Takto jednoducho odhalíte závažnosť poruchy:

Takmer 30 % vodičov čaká od 1 do 12 mesiacov od prvého náznaku problémov.

Vydané  Text: 

Priemerný vodič považuje kontrolku motora za jednu z najväčších záhad motoristického sveta. Môže signalizovať triviálny problém, ako napríklad nesprávne uzavreté hrdlo nádrže či zanesený senzor, ale aj závažnú poruchu prevodovky či motora. Dôležité preto je svietiacu kontrolku riešiť včas, aby ste predišli závažnejšiemu poškodeniu auta.

Ako jednoducho odhaliť závažnosť poruchy? Pokiaľ kontrolka motora na palubnej doske trvalo svieti, ide pravdepodobne o menej závažnú poruchu, ktorú nemusíte riešiť okamžite. Pokiaľ však kontrolka motora začne blikať, ide s najväčšou pravdepodobnosťou o vážnu poruchu motora alebo prevodovky.

V takom prípade čo najskôr odstavte vozidlo, prípadne zájdite do najbližšieho servisu. Čím dlhšie necháte motor pracovať, tým viac riskujete poškodenie ďalších súčastí akými sú napríklad lambda sonda alebo katalyzátor.

Inzercia

Štúdia portálu Reviews.com ukazuje, že veľká časť motoristov túto kontrolku v aute ignoruje alebo rieši príliš neskoro. Iba 36,1 % opýtaných vodičov sa kontrolku motora začína zaoberať už počas prvého týždňa. Ďalších 25 % vodičov potom uviedlo, že svietiaca kontrolka pre nich nie je dôvodom navštíviť servis a takmer 30 % vodičov čaká od 1 do 12 mesiacov od prvého náznaku problémov. Samozrejme, varovné signály častejšie zanedbávajú muži než ženy, pričom dôležitým faktorom je tiež vek majiteľa. Všeobecne platí, že starší vodiči riešia problémy skôr a sú zodpovednejší.

Okrem toho hrajú kľúčovú úlohu pri rozhodovaní tiež financie. Anonymná odpoveď jedného z účastníkov prieskumu sumarizuje realitu asi najtrefnejšie: „Nechcem vedieť, čo sa pokazilo. Zrejme to bude niečo, čo si teraz nemôžem finančne dovoliť riešiť.“

Ďalší vodič uviedol, že v jeho starej Toyote svieti kontrolka motora už dva roky, no zásadný problém na aute doteraz nezaznamenal.

Inzercia




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská… Prečítať celé