Vodič s cigaretou je hrozbou pre cestnú premávku

Fajčenie za volantom môže stáť vodiča v lepšom prípade prepálené poťahy, v horšom prípade život. Zapálená cigareta v aute kradne pozornosť a prináša so sebou množstvo rizík.
Vydané  Text: 
Šoféri si zvyknú počas jazdy zapáliť z viacerých dôvodov. Upokojenie, pocit pohody či prekonanie únavy. Fajčenie je však škodlivé a rozhodne by nemalo byť riešením problémov. Kým však zo zdravotného hľadiska ohrozuje vodič najmä seba, z bezpečnostného hľadiska sa stáva hrozbou pre celú cestnú premávku. ### Do ruky patrí volant, nie cigareta Problém predstavuje samotná manipulácia s cigaretovou škatuľkou, zapaľovačom, zapálenou cigaretou či ohorkom. „*Nájdenie škatuľky a vytiahnutie cigarety je ešte celkom ľahká akrobacia. Zapálenie cigarety je už zložitejšia operácia a vyžaduje si presnosť, hoci rokmi trénovanú. Akokoľvek obratne fajčiar drží cigaretu, môže ho to obmedzovať v prípade kritickej situácie, keď musí rýchlymi pohybmi na volante uniknúť z nebezpečenstva a vyhnúť sa odvrátiteľnej zrážke. Ďalšie chyby sú spojené s odhodením ohorku – ako inak von z okna. Dokonalé vyhodenie ohorku tak, aby sa nevrátil do kabíny, si vyžaduje opäť trochu väčšie sústredenie*,“ popisuje úskalia fajčenia za volantom motoristický novinár Alexander Štefuca. Každá z týchto činností odpútava časť pozornosti vodiča, takže je v každom okamihu bližšie ku kolízii či havárii. „*Nehovoriac o odpadnutom uhlíku, ktorý môže narobiť poriadny zmätok, dokonca spôsobiť bolestivé zranenie, pri ktorom už vodič stráca úplne koncentráciu a pri prudkých pohyboch môže veľmi ľahko spôsobiť zrážku napríklad s protiidúcim vozidlom*,“ dodáva Štefuca. ### Od ohorku po požiar Riziko fajčenia v aute ale nesúvisí iba s nepozornosťou. Škody môže napáchať i nedôkladne uhasená cigareta. Ak ju vodič odhodí z okna, môže skončiť v suchej tráve a spôsobiť požiar. Ak ju hasí v popolníku priamo v aute, mal by dávať pozor na to, čo všetko doň hádže. „*Zabudnutý účet alebo papierik so zoznamom do potravín môže odložená cigareta naozaj podpáliť. Aj keby sme hneď nehovorili o požiari vozidla (na hasenie začínajúceho požiaru autá máme doslova len pár minút, potom to už nemá význam), samotná panika z tlejúceho papierika v popolníku je celkom reálna príčina poriadnej nehody*,“ upozorňuje Štefuca. ### Fajčia aj nefajčiaci spolujazdci Fajčiari v aute navyše priamo ohrozujú aj svojich spolujazdcov. Dôvodom je cigaretový dym. Pasívne fajčenie, tzv. second hand smoking, je jav, kedy nefajčiari nedobrovoľne vdychujú škodlivé látky z dymu, až okolo 7 000, pričom mnohí z nich trpia rovnakými pľúcnymi chorobami ako fajčiari. V malej kabíne auta, kde je vetranie vo vysokej rýchlosti neúčinné, sa nefajčiari cigaretovému dymu nemajú ako vyhnúť. V aute sa tiež drží aj decht z ohorkov, ktoré vodiči zabúdajú v malom popolníku. ### Alternatívou sú bezdymové produkty
Plus majú v tomto prípade zariadenia na nahrievanie tabaku ako napríklad IQOS, ktoré podľa viacerých nezávislých štúdií nie sú zdrojom pasívneho fajčenia. Pri ich užívaní sa totiž tabak nespaľuje a nevzniká tak cigaretový dym, ale aerosól. Vďaka ich podstate, ktorou je, že nehoria ani sa nezapaľujú ako klasické cigarety, sú menej rizikovou voľbou pre dospelých fajčiarov aj pri manipulácii v aute. Stále však platí, že pri jazde by celá pozornosť mala patriť vozovke. Pôžitok z tabaku si vás počká na najbližšom odpočívadle.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!