Donald Trump má impozantnú zbierku áut, vybrali sme tie najlepšie

Zbierka áut jedného z najbohatších ľudí na svete je rozhodne pestrá a okrem očakávaných Rolls-Roycov a Mercedesov sa v nej nájdu aj unikátne kúsky.
Vydané  Text: 
Upozorňujeme, že fotografie použité v článku sú ilustračné, prezident Trump teda môže vlastniť jednotlivé vozidlá v inej farbe a výbave. ### Mercedes-Benz SLR McLaren (2003)
Prémiové športové auto, ktoré má v názve Benz aj McLaren sa začalo vyrábať v roku 2003 ako športové kupé v limitovanom množstve 370 vozidiel. S motorom V8, max. výkonom 617 koní a krútiacim momentom 780 Nm je dobrou investíciou, aj keď je jeho cena 450 000 dolárov.
### Mercedes-Benz S600 (2015) [GALLERY id=30181] Ide o jedno z najúžasnejších áut v Trumpovej zbierke, ktoré mu určite závidí veľa ľudí a potvrdzuje jeho vysoký status. Je vybavené prvkami hodnými Jamesa Bonda, ako napríklad schopnosťou odolávať menšiemu požiaru alebo malým výbušným zariadeniam, samotesniacou palivovou nádržou a špičkovým alarmovým systémom. Auto má 6-litrový motor V12 s max. výkonom 500 koní a 7-stupňovú automatickú prevodovku. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h dosiahne za 4,6 sekundy a jeho maximálna rýchlosť je takmer 250 km/h.
### Rolls-Royce Silver Cloud (1956)
Rolls-Royce Silver Cloud 1956 v dražbe aukčného domu Hemmings (foto: Hemmings)
Trumpova priazeň k značke Rolls-Royce siaha do dávnej minulosti a práve toto auto bolo jedným z prvých, ktoré kedy vlastnil. Povráva sa, že si ho dal prerobiť z originálu jemu na mieru. Pravdepodobne aj preto púta toto auto veľkú pozornosť a v rovnakom prevedení sa už nevyrába.
### Rolls-Royce Phantom (2015)
Hovorí sa, že práve na tomto aute jazdí Trump v súčasnosti, keď sám šoféruje (hoci ako prezident to má zakázané). Hodnota tohto luxusného sedanu pritom začína od 500 000 dolárov, má 8-stupňovú prevodovku, 6,75-litrový motor V12 a max. výkon 453 konských síl. Aj napriek hmotnosti 2,7 tony a dĺžke 6 metrov dokáže zrýchliť z nuly na sto za 6 sekúnd.
### Chevrolet Camaro Indy 500 Pace Car (2011)
Za kúpou tohto modelu je zaujímavý príbeh. Bolo plánované, že Trump si na ňom zajazdí na stom Indianapolise 500, avšak kvôli problémom v plánovanom rozvrhu jázd mu to nebolo umožnené a namiesto neho jazdil na AJ Foyte. GM vyrobil iba 500 replík tohto Chevroletu, ktorý sa mal zhodovať s edíciou z roku 1969, ktorá bola tiež na Indy 500. Model, ktorý si Trump nakoniec kúpil, je vybavený oveľa silnejším 6,2-litrovým motorom V-8 a má maximálny výkon 426 koní.
### Cadillac Escalade (2016)
Ani Donald Trump neodolal najväčšiemu Cadillacu v ponuke, ktorý sa okrem nevídaného luxusu vyznačuje aj svojou priestrannosťou. 6,2-litrový motor a maximálny výkon 420 koní z neho robia dominantu na amerických cestách. Spotreba je síce abnormálna, ale bod k dobru je, že sa vyrába v Amerike.
### Tesla Roadster
K veľkému a mocnému mužovi patria veľké autá. A že si neviete predstaviť Trumpa sedieť v malom kompaktnom aute, navyše jazdiacom na elektrinu? Pravdepodobne chcel touto kúpou urobiť aj marketingový krok a tak okrem ekologickosti podporiť opäť vozidlo, ktoré sa vyrába v Amerike. Presný rok výroby nie je známy, ale tento model sa vyrábal v rozmedzí rokov 2008 a 2012. V tom čase malo auto dojazd 320 kilometrov.
### Cadillac prezidentská limuzína “The Beast” Prezývka “netvor” je pre tento model viac ako výstižná. Toto auto je doslova nepriestrelné a má naftový motor, prevodovku a podvozok zo Chevroletu Kodiak. Limuzína v hodnote 1,5 milióna amerických dolárov má byť však čoskoro nahradená novou, takže už dosluhuje.

Nie je iba nepriestreľná a ozbrojená! Trump si vozí v prezidentskej limuzíne svoju vlastnú, stále čerstvú krv!

Už exprezident Obama dal počas svojho úradovania prezidentský Cadillac do pucu. Limuzínu amerického prezidenta prezývajú aj „Zviera“ a tvrdí sa, že ide o najbezpečnejší a najpokrokovejší automobil na ceste. Minulý rok dostala nový upgrade, ktorý by jej závidel aj James Bond.


### Cadillac Allante (1993)
Tento takmer už veterán so 4,6-litrovým motorom a najvyšším výkonom 295 koní je viac o štýle ako o rýchlosti. Toto auto sa zúčastnilo 76. pretekov Indy 500 a z hľadiska technológii je pravdepodobne najslabším v Trumpovej zbierke. Nadizajnované a vyrobené bolo v Taliansku a jeho vzhľad odráža vplyv Pininfariny, jednej z najznámejších talianskych spoločností so zameraním na dizajn a vývoj karosérii pre automobily. To bol pravdepodobne aj dôvod jeho kúpy. **Trumpova zbierka je v skutku impozantná** a okrem spomínaných automobilov zahŕňa napríklad aj zlatý bicykel s 24-karátovým zlatom Orange County Chopper, lietadlá Boeing 757 a Cessna Citation X a v neposlednom rade helikoptéru Sikorsky S-76.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.