Koniec lacných áut, Dacie budú čoskoro drahšie o niekoľko tisíc eur. Poznáme dôvod!

**Vyrobiť lacné auto v podstate nie je až tak zložité.** Zoberte overenú techniku, nemíňajte veľa peňazí na vývoj či dizajn a interiér vyskladajte z lacnejších materiálov. A presne takýmto spôsobom sa rumunskej automobilke pod krídlami Renaultu podarilo vybudovať celý rad lacných modelov pre masy, ktoré vsádzali na jednoduchosť. Tieto časy sa však čoskoro skončia, Dacie už totiž nebudú… Prečítať celé
Vydané  Text: 
**Vyrobiť lacné auto v podstate nie je až tak zložité.** Zoberte overenú techniku, nemíňajte veľa peňazí na vývoj či dizajn a interiér vyskladajte z lacnejších materiálov. A presne takýmto spôsobom sa rumunskej automobilke pod krídlami Renaultu podarilo vybudovať celý rad lacných modelov pre masy, ktoré vsádzali na jednoduchosť. Tieto časy sa však čoskoro skončia, Dacie už totiž nebudú môcť byť jednoduché! **Simplistické benzínové agregáty, akým je napríklad aj 1.0 SCe, totiž produkujú príliš veľké množstvo emisií a s príchodom nových noriem odídu do zabudnutia.** Od 1.1.2020 totiž nastupuje do platnosti nový emisný limit, ktorý pod hrozbou mastných pokút prinúti výrobcov stlačiť priemer vypúšťaných CO2 emisií na ťažko dosiahnuteľných 95 g/km. Táto hodnota sa pritom počíta s ohľadom na všetky autá v koncerne, a keďže Dacia každoročne prekvapuje rekordnými predajnými číslami, budú jej autá zásadným spôsobom ovplyvňovať výsledný flotilový priemer koncernu Renault-Nissan. **Ani Daciu preto neminie drahá modernizácia, ktorej cieľom bude znížiť flotilový priemer vypúšťaných emisií.** Autá rumunskej značky tak dostanú komplikovanejšie agregáty, ktoré sa priblížia k novej norme. Podľa vyhlásenia výkonného riaditeľa, Oliviera Murgueta, môžeme počítať aj s elektrifikáciou či pohonom na LPG. Vývoj nových hybridných jednotiek však bude vyžadovať veľkú investíciu zo strany koncernu, nehovoriac o výrobných nákladoch, ktoré budú podstatne drahšie ako v prípade jednoduchých atmosférických motorov. **Je preto veľmi pravdepodobné, že Dacia už čoskoro nebude vyrábať lacné ani jednoduché vozidlá, ktoré značku vo svete preslávili.**

DACIA LODGY vs. BMW X7 M50d




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!