Parkujete pri prírodných kúpaliskách? Polícia vydala upozornenie, dajte si pozor na tieto pravidlá

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vydalo formálne odporúčania, ktorých by sa mali držať všetci vodiči, pokiaľ parkujú svoje vozidlá pri prírodných kúpaliskách. Rozhodne by ste mali spozornieť a pamätať si ich vždy, keď vyrazíte k vode.
Vydané  Text: 
Parkovanie na otvorenom poli môže byť mimoriadne nebezpečné. Prípady masového vznietenia automobilov na Slovensku nie sú výnimočné. Foto: MV SR, HaZZ
Horúčavy nás v lete doslova lákajú k prírodným kúpaliskám, ktoré nás aspoň na chvíľu schladia. Pozor však na to, kde zaparkujete svoje auto. Inak sa môže stať, že dôjde k požiaru. V letných mesiacoch hlásia hasiči nárast výjazdov v súvislosti s požiarmi automobilov. Ponúkajú preto zopár opatrení, ktoré by ste pri parkovaní vášho auta pri prírodných kúpaliskách a na otvorených priestranstvách mali dodržiavať. * **Parkovať vozidlá na miestach, ktoré sú na to určené** – najmä na nehorľavých povrchoch (asfalt, betón, štrk, kameň atď.), * neparkovať vozidlá na priestranstvách po zbere obilnín, * neparkovať vozidlá na horľavom povrchu (strnisko, suchá tráva, seno atď.), * neparkovať vozidlá na priestranstvách, kde hrozí priamy kontakt vysokého strniska s rozhorúčeným podvozkom, * **neskladovať v batožinovom priestore vozidla náklad, ktorý by mohol zvýšiť riziko explózie alebo podporiť horenie** (tlakové fľaše, farby, strelivo atď.), * **po vypuknutí požiaru vozidla vzdialiť sa do bezpečnej vzdialenosti od vozidla a okamžite kontaktovať hasičov na linku tiesňového volania 150 alebo 112**.

Viete správne pripútať dieťa v autosedačke? Nerobte nasledovné časté chyby rodičov!

PORADŇA - Rodičia venujú bezpečnosti dieťaťa v aute zvýšenú pozornosť. Kúpa drahej autosedačky a bezpečnostných prvkov však nestačí. Dôležité je, aby bolo dieťa správne pripútané bezpečnostným pásom.

V prípade extrémnych horúčav, keď auto stojí niekoľko hodín na priamom slnku na suchej tráve, je riziko požiaru také veľké, že stačí malý ohorok z cigarety, ktorý môže doletieť na suchú trávu z okoloidúceho auta a v priebehu pár sekúnd začne horieť celé “parkovisko”. Platí, že bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste. Preto radšej zaparkujte svoje auto ďalej od cieľa vašej cesty, ale na bezpečnom mieste.

Rozdiel medzi týmito značkami je obrovský, väčšina motoristov ho pritom nepozná!

Ak nepoznáte význam uvedených značiek, okamžite navštívte testy autoškoly autoskola.autoviny.sk!

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!