Rozdiel medzi týmito značkami je obrovský, väčšina motoristov ho pritom nepozná!

Ak nepoznáte význam uvedených značiek, okamžite navštívte testy autoškoly autoskola.autoviny.sk!
Vydané  Text: 
Autoviny.sk pred niekoľkými týždňami zverejnili aktualitu o dopravnej nehode medzi vodičom esúvečka značky BMW a vodičom motocykla v Bratislave. Jednalo sa o úsek, na ktorom môžu pravý jazdý pruh používať iba vozidlá, ktorých sa netýka zákazová značka. Prioritne je tento pruh určený pre vozidlá mestskej hromadnej dopravy.

VIDEO: Vodič BMW v Bratislave z cesty vytlačil motorkára, ten havaroval hrozným spôsobom

Arogancia najhrubšieho zrna, nepozornosť vodiča auta alebo chyba motorkára? Verzií, prečo sa nehoda odohrala, je hneď niekoľko.

Medzi internetovými komentármi som vtedy našiel príspevok od nemenovaného muža, ktorý napísal, že motorkár nemal v tom pruhu čo robiť, lebo tam je zákazová značka. Pozrime sa na realitu a čo tieto značky v skutočnosti znamenajú. V Bratislave sa momentálne používajú zákazové značky B4 a B5, ktoré zakazujú vjazd osobných automobilov tak, aby mali vozidlá mestskej hromadnej dopravy a autobusy voľný priechod mestom aj v čase dopravnej špičky. Je to rozumné riešenie, pretože má potenciál prinútiť ľudí, aby presadli z áut do autobusov a trolejbusov. Rozdiely medzi zákazovými značkami B4 a B5 sú pritom jednoznačne dané zákonom, rovnako ako pravidlá vzťahujúce sa na dopravné značenie B3.
Zákazové značky B3, B4 a B5
**B3** – **Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel**: Značka Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel (č. B 3) zakazuje vjazd všetkým motorovým vozidlám, ale nezakazuje vjazd električke. **B4** – **Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel s výnimkou motocyklov bez postranného vozíka**: Značka Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel s výnimkou motocyklov bez postranného vozíka (č. B 4) zakazuje vjazd všetkých motorových vozidiel s výnimkou motocyklov bez postranného vozíka, ale nezakazuje vjazd električke. **B5** – **Zákaz vjazdu osobných automobilov**: Značka Zákaz vjazdu osobných automobilov (č. B 5) zakazuje vjazd osobným automobilom.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »