Ako je na tom slovenský automobilový priemysel v skutočnosti? Pozrite si dôležité štatistiky.

SME PRVÍ NA SVETE! Vy ste o tom pochybovali? Určite nie! A v čom? Kategórií by sa našlo mnoho, my sa však zameriavame na tie, ktoré súvisia s autami. Tak pokračujte v čítaní a dozviete sa. Alebo ste si to už našli v grafe?
Vydané  Text: 
Automobilový priemysel je pýchou ekonomiky. S počtom vyrobených automobilov na tisíc obyvateľov sme na čele celosvetového rebríčka, **automobilový priemysel prispieva do hrubého domáceho produktu 13 percentami** a priamo v ňom pracuje 130 000 ľudí. Podľa predbežných údajov sa v roku 2018 vyrobilo na Slovensku viac ako 1 080 000 automobilov. Výhľad na rok 2019 hovorí o tom, že podľa očakávaní by malo slovenské fabriky opustiť 1 150 000 novo vyrobených automobilov. Nitriansky Jaguar Land Rover zatiaľ nechcel prezradiť žiadne informácie o počte vyrobených vozidiel. Je to pochopiteľné. K 10. januáru vyrábali autá výrazne kratšie ako 100 dní. Fabrika sa zahrieva a plný výkon môžeme očakávať v priebehu tohto roka. Doterajšie vyjadrenia hovoria, že ročná kapacita bude 150 000 vyrobených vozidiel, pričom zatiaľ jediným potvrdeným modelom je Land Rover Discovery. **Trnavská fabrika skupiny PSA má za sebou siedmy rekordný rok po sebe s medziročným rastom o 5 %,** pričom dominantným modelom je Citroën C3. Ten sa na výrobe podieľa 68 %, Peugeot 208 má na svedomí zvyšok. A kde končia trnavské autá? Pokojne im môžeme hovoriť Európania. **V Európskej únii končí až 90 % produkcie.**
Žilinská Kia má za sebou obmenu modelového portfólia, čo sa prejavilo aj na skladbe vozidiel, ktoré opúšťali brány výrobného závodu. **Z celkového počtu 333 000 vozidiel pripadlo na model Kia Sportage 66 percent, zvyšok patrí Ceedu.** A nejaké slabé jedno percento si zaknihoval model Kia Venga. Aktuálna politická kampaň v prospech benzínu sa odrazila aj na záujme o pohonné jednotky. Až 63 percent vozidiel odišlo zo Žiliny s benzínovým motorom. Zaujala aj informácia, že okrem päťdverového modelu, kombíka a aktuálnej novinky Pro Ceed príde v dohľadnom čase aj ďalšia, už štvrtá karosárska verzia. Aká to bude, zatiaľ nikto zainteresovaný nič konkrétne nepovedal. Asi nasadíme žilinským vrabcom webové kamery a budeme intenzívne pozorovať, čo sa to na severe Slovenska deje. No a aby sme nezostali nič dlžní ani bratislavskej fabrike koncernu Volkswagen a vašej zvedavosti, tak uvádzame, že okrem modelovej obmeny veľkých SUV, ktoré sa v Bratislave vyrábajú, rozšíril portfólio aj úplne nový model Audi Q8. Aj ten sa, vzhľadom na svoju popularitu, pričinil o to, že **z Devínskej Novej Vsi vypravili do sveta približne 400 000 automobilov.** Na prvý pohľad by sa dalo povedať, že automobilový priemysel má na Slovensku ustlané na ružiach.
Nie je to však celkom pravda. O nedostatku kvalitnej pracovnej sily, ktorá by vyhovovala potrebám priemyslu, počúvame azda zo všetkých strán. K jej zlepšeniu by mal prispieť systém duálneho vzdelávania, ktorý lepšie, intenzívnejšie a cielene prepojí vzdelávanie v školách s praxou. Či už vo výrobných závodoch, alebo v servisoch. Možno čoskoro bude podobná mediálna kampaň, ako momentálne v spojení s tenisom. **Len s tým rozdielom, že bude lákať rodičov, aby dali deti na štúdium spojené s automobilovým priemyslom.** Ten už dávno nie je o špinavých rukách, ale skôr o šikovných mozgoch, ktoré vedia pracovať s elektronickými pomôckami, prípadne dokážu programovať roboty. Pri platoch, ktoré jasne prevyšujú slovenský priemer, potom neprekvapí informácia, že v nitrianskom Land Roveri pracuje tretina žien. **Takže čo potrebuje slovenský automobilový priemysel? Okrem stabilného a priaznivého podnikateľského prostredia najmä vzdelaných a schopných ľudí,** ktorí sa neboja vycestovať za prácou mimo svojho bydliska – mesta, okresu, regiónu či kraja. Stále je to totiž v rámci Slovenska, nie na druhý koniec sveta.




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.




Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.