Selfie a Facebook za volantom. Vodiči sa priznali k veľkej nezodpovednosti

Štúdia realizovaná na vzorke dvetisíc ľudí zisťovala, či sú vodiči skutočne tak nezodpovední, ako sa tvrdí. Zistenia sú hrozivé.
Vydané  Text: 
Štúdie, ktoré sledujú správanie vodičov, sú skoro vždy zaujímavé. Zvyčajne v nich vychádza na povrch, že väčšina šoférov nedbá na pravidlá a zákony, nerešpektuje bezpečnostné pokyny a vôbec sa za volantom správajú nepatrične. Bohužiaľ, ani v prípade výsledkov štúdie od amerického operátora AT&T a analytickej spoločnosti Braun Research nemôžeme uvažovať o náprave vodičov. Prieskum realizovaný na vzorke dvetisíc šoférov vo veku 16 až 65 rokov opäť odhalil, že ľudia za volantom pracujú s mobilnými telefónmi a ohrozujú tak nielen seba, ale predovšetkým ostatných ľudí. Zistenia spoločnosti Braun Research sú nepriaznivé, ale nie prekvapivé. Už sme si zvykli na telefonujúcich vodičov a keď s autom trávime čas v dopravnej zápche, všade dookola vidíme šoférov osvietených displejmi mobilných telefónov, ktorí čítajú komentáre na Facebooku alebo sledujú Instagramové videá.
Až 61 percent respondentov priznalo, že počas šoférovania automobilu píšu esemesky, 33 percent dokonca uviedlo písanie dlhších e-mailov a komentárov. Ani čítanie elektronických kníh sa neukázalo ako ojedinelé, čo je už na hranici uveriteľnosti. Ale môže to byť aj horšie – a bude! Takmer pätina oslovených ľudí (až 17 percent), že počas jazdy a za volantom zhotovujú selfie fotky. Skrátka, vytiahnu si telefón, zapnú fotoaparát, naštýlujú sa do pozície a fotia dovtedy, kým sa im výsledok nepáči. Takéto správanie za volantom je skutočne neprijateľné. Je pravda, že počas státia v dopravnej zápche môže byť použitie mobilu akceptovateľné a priznávame, že ani my nepatríme k výnimočne zodpovedným vodičom, ale robiť si počas jazdy selfíčka je už na hranici bezpečnosti. Dokonca aj v tej dopravnej zápche, pretože práve v nej je všade okolo vás množstvo iných áut, s ktorými môžete kolidovať doslova v priebehu zlomku sekundy. A nehoda je nehodou aj vtedy, keď ste išli rýchlosťou iba 15 km/h.
K používaniu Facebooku počas šoférovania sa priznalo až 28 percent oslovených vodičov a 10 percent má dokonca skúsenosti s videohovorom priamo počas jazdy. Kuriózne pritom všetkom je, že až 27 percent respondentov potvrdilo domnienku, že takéto správanie za volantom nie je nebezpečné. Nuž, štúdia už nesledovala ďalší život týchto vodičov, ale celkom by nás zaujímalo, koľkí z nich sa potom dostali do nebezpečenej situácie práve pre používanie mobilu za volantom…




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!