Ako odstrániť zlomené a vydreté skrutky zo starého motora? (VIDEO NÁVOD)

Stalo sa už asi každému, kto je zručný a veľa majstruje. Odlomená hlavička skrutky, prípadne zlomená skrutka, ktorú nemožno uchopiť ani francúzskym kľúčom, dokáže skomplikovať nielen renováciu staršieho auta, ale čohokoľvek iného. Existujú však minimálne dva šikovné spôsoby, ako si so zalomenými skrutkami poradiť jednoducho a hlavne rýchlo. Budete potrebovať iba základné náradie a trocha skúseností so zváračkou.
Vydané  Text: 

Hagerty - návod na odstránenie zlomenej skrutky
**Stane sa to vždy práve vtedy, keď máte málo času. Hlavičku skrutky ste odlomili buď preto, že ste pri jej uťahovaní či uvoľňovaní zatlačili ako Rambo, alebo sa rokmi nazbieraná únava materiálu prejavila práve teraz.** Pre človeka, ktorý sa s niečím podobným ešte nestretol, to môže znamenať skoro panický záchvat, pretože takúto skrutku zdanlivo nemožno odstrániť a treba vymeniť celý diel. V skutočnosti je riešenie tohto problému skoro triviálne, potrebovať budete iba základné náradie a zváračku. Ak nemáte klasickú plynovú, celkom určite vám postačí aj elektrická, ktorú si dnes môžete kúpiť alebo požičať za niekoľko desiatok eur. To „tajomstvo“ tkvie v navarení matice na vyčnievajúci kúsok odlomenej skrutky. Prakticky ihneď po navarení môžete kľúčom so správnou veľkosťou pomaly skrutku uvoľniť a vytočiť von. Druhou možnosťou bez nutnosti použitia zváračky je vyryť do skrutky drážku pre skrutkovač. Toto nie je ideálne riešenie, ale zúfalé situácie vyžadujú improvizáciu a experimenty. Uvoľňovať staré zapečené skrutky skrutkovačom nie je žiadna pohoda, naozaj sa pritom narobíte a riskujete, že sa hrany drážky v konečnom dôsledku aj tak vyderú, avšak je to stále lepšie ako meniť celý diel. Ak však skrutka vyčnieva dostatočne na to, aby ste ju uchopili napríklad francúzskym kľúčom, potom by ste mali radšej skúsiť riešenie, ktoré je predvedené v priloženom videu od Hagerty. Mechanik Davin Reckow plynovou zváračkou zohreje okolie skrutky, aby sa kov mierne roztiahol. Ešte kým je kov horúci, Davin uchopí skrutku a pomaly sa mu ju darí uvoľniť. Nebolo potrebné privariť maticu a ani vyrezávať drážky pre skrutkovač.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.