Octavia, do ktorej sa oplatí investovať? Jej ceny stúpajú raketovým tempom!

Kupujte, pokiaľ ešte máte šancu!
Vydané  Text: 
Vo všeobecnosti platí, že auto je zlá investícia. Stále sa však nájdu výnimky, ktoré vám pribúdajúcim vekom zhodnotia počiatočnú investíciu hneď niekoľkokrát. Málokto z nás si ale môže dovoliť zaobstarať a udržiavať malosériové Ferrari. Nájsť lacnú jazdenku s potenciálom je veľmi náročné. A keďže väčšina z nás asi nemá v občianskom preukaze zapísané priezvisko Buffett, poskytneme vám zaujímavý tip na investovanie – Škoda Octavia RS.


V roku 2001 obnovili legendárnu skratku RS, ktorá v 70. a 80. rokoch prepisovala dejiny mladoboleslavského motoršportu. Najprv si ostrá Octavia vybudovala renomé v rôznych súťažiach a zapôsobila aj vo WRC. V sériovej verzii sme prvú Octaviu RS videli až po facelifte.


Pri úpravách konštruktéri zápasili s krátkym rázvorom, slabou tuhosťou a zlým rozložením hmotnosti. V porovnaní so štandardným modelom, mala verzia RS upravený podvozok s nižšou svetlou výškou, silnejšie brzdy aj tlmiče. To najdôležitejšie sa ukrývalo pod kapotou – benzínový turbomotor 1,8 20V s výkonom 132 kW (180 k). V porovnaní s derivátmi (VW Golf, Seat Leon), disponovala Octavia horšími parametrami, mnohí si ale pochvaľovali lepší priebeh výkonu. Športový bol aj interiér. Nechýbali dobre tvarované športové sedačky s polokoženým čalúnením, trojramenný volant či nadštandardná výbava.


Automobilka sa nemusela ani veľmi snažiť a z ostrej Octavie sa čoskoro stala legenda, ktorá na plagátoch dodnes zdobí detské izby. Nájsť auto v pôvodnom stave je veľmi náročné a za zdravý kus si majitelia už dnes pýtajú aj 9 tisíc eur. Predpokladáme, že cena ostrej Octavie bude len stúpať a prípadným záujemcom radíme, aby túto jedinečnú príležitosť nepremeškali.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.