Upozornenie na podvod

Prišla vám táto SMS o poplatku za diaľnice? Ministerstvo dopravy sa od nej dištancuje

Rezort dopravy vyzýva ľudí na opatrnosť a poukazuje na podvodnú kampaň, ktorá zneužíva názov ministerstva.

Vydané  Text: 

Ministerstvo dopravy upozorňuje na množiace sa podvodné SMS-ky, v ktorých niekto v mene ministerstva žiada úhradu diaľničných poplatkov. Upozorňujeme, že ministerstvo nikdy takéto správy neposiela a od nikoho SMS-kou nežiada peniaze.

Prosíme preto ľudí, aby neklikali na žiadne odkazy v týchto SMS a určite nič neplatili. Vzor tejto podvodnej správy prikladáme v prílohe,“ uvádza rezort dopravy na svojej webovej stránke.

Takto vyzerá podvodná SMS správa podpísaná Ministerstvom dopravy SR

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Čo je to pishing?

Phishing cez SMS je forma kybernetického útoku, pri ktorom útočníci používajú textové správy (SMS) na získanie citlivých informácií od obetí. Táto metóda je podobná phishingovým e-mailom, ale využíva mobilné zariadenia namiesto elektronickej pošty.

Pri phishingovej kampani cez SMS útočníci sa snažia vytvoriť dojem, že správa pochádza od dôveryhodnej organizácie, napríklad banky, mobilného operátora alebo iného dôležitého poskytovateľa služieb. Správa potom obsahuje klamlivé informácie, ktoré majú obetí nalákať k vykonaniu nežiaducich akcií.

Typickým príkladom môže byť SMS správa, ktorá vás upozorňuje na nezvyčajnú aktivitu na vašom bankovom účte a žiada vás, aby ste klikli na odkaz alebo zavolali na uvedené číslo na overenie svojich údajov.

Tieto odkazy alebo telefónne čísla vedú k falšovaným webovým stránkam alebo podvodným operátorom, ktorí sa pokúsia získať vaše prihlasovacie údaje, heslá, čísla kreditných kariet alebo iné citlivé informácie.

Phishingové kampane cez SMS sú čoraz rozšírenejšie, pretože mnoho ľudí používa mobilné zariadenia ako hlavný spôsob komunikácie a správy často vyzerajú dôveryhodne.

Je dôležité byť opatrnejší pri odpovedaní na SMS správy od neznámych či neoverených zdrojov a nikdy nezdieľať citlivé informácie cez SMS, ak nemáte úplnú istotu o spoľahlivosti správy.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.