Interiér modernizovaného VW Golf je odhalený. Nezabudlo sa ani na umelú inteligenciu, ktorá posunie ovládanie auta na inú úroveň

Umelá inteligencia či interiér pripomínajúci nový Passat a Tiguan. Aj to je modernizovaný Volkswagn Golf 8. generácie

Na volante zostávajú zachované fyzické tlačidlá.
Umelá inteligencia posunie používanie auta na novú úroveň.
Vydané  Text: 

Pri príležitosti konania veľkej technologickej konferencie Consumer Electronics Show 2024 (CES 2024) v Las Vegas, Volkswagen oficiálne poodhalil detaily o pripravovanej modernizácii modelu Golf. Síce nešlo o plnohodnotné predstavenie auta, skôr len o ukážku moderných technológií, aj tak sme sa mohli čo-to dozvedieť o interiéri pripravovanej novinky. Nakoľko je tento rok v znamení 50. výročia tohto úspešného označenia, Volkswagen nenecháva nič na náhodu.

Volkswagen ID. GTI Concept otvára novú kapitolu elektrických GTI. Stojí na platforme lacného elektromobilu a obsahuje viacero prvkov z originálneho Golfu GTI

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Implementácia umelej inteligencie

Nová generácia jeho áut s pokročilým infotainemntom totiž bude schopná využívať všetky aktuálne benefity umelej inteligencie postavenej na ChatGPT. To je pritom jedna z najzásadnejších noviniek pripravovaného faceliftu VW Golf. Samozrejme, že ChatGPT v aute nebude vo forme v akej ho poznáme napríklad z internetového prehliadača. Volkswagen totiž spoji sily so spoločnosťou Cerence a do infotainmentu nových áut nasadí umelú inteligenciu schopnú ovládať viacero funkcií auta na základe prirodzenej reči.

Volkswagen Golf GTI

Predný nárazník prináša výrazne pozmenený dizajn. Na prvý pohľad z neho zmizli diamantové LED prvky. Pôsobí športovo a agresívne.

Cerence Chat Pro, ako súčasť hlasového asistenta IDA, prinesie nové možnosti, ktoré doposiaľ neboli na palube áut z Wolfsburgu možné. Automobilka v tlačovej správe uvádza, že vyslovením príkazu „Hello IDA“ alebo podržaním príslušného tlačidla na volante, sa spustia pre vodiča možnosti nastavovania navigácie, teploty či iných funkcií priamo naviazaných na infotainment a vozidlo. Automobilka navyše uvádza, že integrácia ChatGPT bude bezpečná. Informácie o vodičových vstupoch nebudú nikde uložené, aby bola zabezpečená čo najlepšia ochrana dát. Novinka sa už čoskoro dostane do infotainmentov nových modelov ako Passat, Tiguan, ID.7, ID.5, ID.4ID.3. Samozrejme, IDA asistent nesmie chýbať ani v novom Golfe.

VIDEO: Volkswagen na záver roka poodhaľuje modernizovaný Golf. Čo o ňom vieme?

Interiér s dominantným displejom

A práve naň sa aktuálne sústreďuje pozornosť väčšiny fanúšikov značky. Modernizácia Golfu síce ešte oficiálne oznámená nebola, no Volkswagen už stihol predstaviť novú podobu jeho interiéru. Ten sa priamo odkazuje na Passat a Tiguan novej generácie a taktiež prepája prvky ovládania rodiny ID.

 

Centrom interiéru je po novom masívny displej infotainmentu. Ten je voľne stojaci a svojou konštrukciou pripomína tablet. Pre niekoho dobrou správou môže byť napríklad zachovanie voliča režimov prevodovky na stredovej konzole alebo taktiež implementácia volantu s fyzickými tlačidlami.

Volkswagen Golf GTI nekončí

Pre milovníkov športových áut je zase potešujúcou správou, že Volkswagen prezentoval vo svojej tlačovej správe model Golf GTI so značnou dávkou kamufláže. Napriek tomu je jasne vidieť kompletne prepracovaný predný nárazník s výrazným tvarovaním v spodnej časti. Aktuálna generácia Golf GTI skôr vsádza na veľký otvor s päticou LED bodov v tvare diamantov na krajoch nárazníku. Z fotografií zadnej časti taktiež vidno novú grafiku svetlometov. Koniec-koncov, zmenu grafiky svetlometov vpredu už skoršie potvrdil aj prvý náhľad na auto, ktorý sme mohli vidieť na záver minulého roka.

Vzadu okrem pozmenenej grafiky svetlometov nechýba ani pozmenený difúzor v čiernej lesklej farbe či dvojica reálnych koncoviek výfuku.

Vzadu zostávajú reálne koncovky výfukov doplnené o lesklý čierny difúzor. Nová je aj grafika svetlometov. Viac detailov je však ukrytých pod výraznou kamuflážou.





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.